10-тонна скала се откърти и застраши къщи в Кричим
10-тонна скала се откърти и застраши къщи в Кричим / снимка: БГНЕС
10-тонна скала се откърти и застраши къщи в Кричим
77892
10-тонна скала се откърти и застраши къщи в Кричим
  • 10-тонна скала се откърти и застраши къщи в Кричим

Огромна 10-тонна скала се откърти от местността Иванково кале над Кричим, върху което има останки от древна крепост. Скалният къс е надвиснал на 50 м от къщите и е паднал на планински път. За щастие няма пострадали, няма и материални щети.

Екипи на „Гражданска защита” и доброволно формирование към Община Кричим са започнали разбиването на скалата, която ще бъде раздробена с къртачи.

Превантивно са евакуирани хората от три къщи, за да се избегне евентуален инцидент, ако скалният къс продължи пътя си, съобщи пред Дарик кметът на Кричим Атанас Калчев. След разбиването на скалата семействата вече са се прибрали в домовете си, уточни той.

Заради дейностите по разчистването за около половин час беше затворен пътят Кричим - Девин в регулацията на град Кричим. Пътят вече е отворен за движение.

„Продължаваме да търсим финансиране от държавата, за да се направи проучване на скалите, след което да се укрепят”, каза още кметът Калчев. Той очаква разбиране и съдействие от страна на институциите, защото има усилена ерозия на скалите в този участък под Иванково кале. Там има около 50 къщи, които са застрашени от подобни инциденти.

През лятото скала падна върху къща в местността и нанесе материални щети. Те бяха възстановени, след като Общинският съвет отпусна средства за ремонта на къщата.

Още новини от Пловдив