Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата
Лиляна Павлова: Това ще е годината на свлачищата / снимка: dariknews.bg/архив

За съжаление очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси. Нещата са много сериозни и това е моето най-голямо притеснение, съобщи в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Заради дъждовете има поредица от свлачища и срутища в цялата страна, които са се активирали на голяма част от пътищата, и това се случва вече всекидневно. Правим детайлен анализ на критичните зони, тъй като се готвим за възможността по 2 линии да търсим финансиране, допълни министърът.

Лиляна Павлова посочи, че заради бедствията държавата се готви да кандидатства с голяма апликационна форма по фонд „Солидарност“, а за превенция и ремонт на свлачищата - по програма „Околна среда“, където има предвидени средства. „Трябва и авариен ремонт по линия на Междуведомствената комисия по въстановяване и подпомагане, защото са много тежки нещата. Ясно е, че няма пари за всички, но ще се опитаме да ги приоритизираме“, посочи Лиляна Павлова в отговор на въпрос на Дарик Пловдив.

Над 20 млн.лв. са необходими за укрепване на свлачища и срутища в страната към момента, уточни министър Лиляна Павлова в Смолян. По предварителната оценка в регионите, които пострадаха най -много от бедствието - областите Добрич, Варна, Бургас и поречието на река Тунджа, са необходими над 13 млн.лв.

В Смолянско до момента регистрираните и оценени свлачища от пороите възлизат на 1,7 млн.лв. За укрепване на свлачища в района на Девин и Доспат по първоначални изчисления ще са необходими още над 4 млн.лв. Така че равносметката за област Смолян е над 6 млн.лв.

„Когато направим анализ и за останалите области, вероятно сумата ще набъбне значително“, каза Павлова. Строителният министър посочи още, че няма достатъчно пари в бюджета на държавата, освен за временно укрепване на свлачищата.

Министърът присъства на водосвет за здраве и безаварийно пътуване на пътя Чепеларе – Соколовци. 14 км от второкласния път са рехабилитирани по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г. Строително-монтажните работи на обекта завършиха в края на миналата година г. В рехабилитацията на пътя, преминаващ през прохода Рожен, са инвестирани около 10 млн. лв. Участъкът е една от най-важните пътни артерии в област Смолян. През него преминава тежкотоварният трафик, пътуващ между областите Смолян и Пловдив, от общините Смолян, Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните. Отсечката осигурява връзка с курорта „Пампорово“ и с бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти.