Д-р Шишков: От ТЕЛК-овете страдат пациенти и лекари
Д-р Шишков: От ТЕЛК-овете страдат пациенти и лекари / sxc.hu
ДАРИК КАФЕ 05-02-15
77814
ДАРИК КАФЕ 05-02-15
  • ДАРИК КАФЕ 05-02-15

Хаосът в системата на ТЕЛК-овете е много голям. Това наследство, което имаме от комунистическо време, няма как да продължи да работи при съвременните условия. Това каза в ефира на Дарик депутатът от парламентарната група на Реформаторския блок и член на Здравната комисия в Народното събрание доц. д-р Димитър Шишков.

По думите му, закриването на ТЕЛК-овете няма как да стане в близките месеци, тъй като е необходимо технологично време за изготвянето на нормативни актове, прецизиране на сегашните, както и за подготовка на специалисти

Никой не смята да оставя хората без ТЕЛК преди да бъдат направени реформи, категоричен бе доц. Шишков. Според него, от системата на ТЕЛК-овете не страдат единствено засегнатите хора, но и лекарите и затова е необходима нова нормативна база.

"За да бъдеш лекар в ТЕЛК трябва да имаш невероятен опит във всяка специалност, а на този етап няма достатъчно такива кадри, обясни още доц. Шишков.

Коренът на злото по отношение на ситуацията, в която са поставени хората с увреждания, се крие в ТЕЛК-овете, смята председателят на Неправителствената организация на хора с увреждания - Център за независим живот  Капка Панайотова.

На първи прочит приех с огромен ентусиазъм предложението на министър Петър Москов ТЕЛК-овете да бъдат закрити, но притеснението ми е, че министърът не продължи мисълта си, коментира пред Дарик Панайотова.

Според нея липсват отговори на въпроси като това, как ще бъде оценявано увреждането, когато се премахнат ТЕЛК-овете или къде ще бъде разположено институционално мястото, отговорно за оценката на уврежданията. Важен момент според председателката на НПО-то е и какъв статут ще има един документ, даващ индивидуална оценка на увреждането.

Големият въпрос е какво ще дойде на мястото на ТЕЛК-а.

В сегашната система на ТЕЛК-овете най-сериозен проблем, според Панайотова, е характерът на документа, съдържащ решението на комисията, според който човек получава или всичко или нищо. По думите й, това отключва силно корупционния момент. "Сегашната система на ТЕЛК-овете съдържа и множество безумия. Хора с ампутирани крайници трябва да ходят да се освидетелстват наново на всеки три години, което е абсолютно безумие, категорична бе Панайотова.