В част от община Добрич е обявено бедствено положение
В част от община Добрич е обявено бедствено положение / снимка: БГНЕС, архив

В част от община Добричка е обявено бедствено положение, съобщи дежурният в Областния съвет по сигурност. Извънредната ситуация е в селата Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово. Извънредното положение е заради залети партерни и избени помещения, наводнени селскостопански площи и опасност от повреди на пътните съоръжения при падналите дъждове, казаха от Областния съвет по сигурност.

Продължава да е затворен пътят Добрич - курорта „Албена” заради наводнения участък между селата Стефаново и Оброчище. Под вода е и пътят между селата Оброчище и Кичево. Заради паднал електрически стълб без ток е останало село Батово. В същото село и в местността „Алмалии” край Добрич са спрени помпените станции на ВиК, посочиха от Областния съвет по сигурност.

Машини разчистват коритото на река Добричка от наноси, храсти и дървета, за да се осигури оток на водата след падналите дъждове, съобщават от община Добрич.

Река Добричка направи разлив в градския парк „Свети Георги” пред спортния комплекс „Русалка”, съобщиха от общината в Добрич. Част от водата се отича по наклона и се влива в езерото наблизо. Засега изкуственият водоем поема водата, допълниха от кметската управа.

Отокът на водата на входа на Добрич откъм близкото село Богдан продължава да е със същия дебит, както и в следобедните часове, въпреки че дъждът спря. В градския парк - до изхода за булевард „Русия”, отокът преминава точно на ръба на речното корито, посочват от общината.

Продължава отводняването на диагностично-консултативен център-2, където водата избива от шахтите поради големия дебит в коритото на река Добричка. В котелното помещение на сградата са демонтирани горелките, за да не се повреди отоплителната инсталация. В приземието на целодневна детска градина номер 24, което бе наводнено, отоплителната инсталация също е запазена в изправност, допълват от общината.