Реки и язовири преливат в Шуменско, наводнени са къщи и пътища в региона
Реки и язовири преливат в Шуменско, наводнени са къщи и пътища в региона / снимка: БГНЕС

Реки и язовири преливат в Шуменско, наводнени са къщи и пътища в региона. Информацията е на пресцентровете на областната и общинската администрации в Шумен.

В селата Дибич, Салманово и Белокопитово има наводнени приземни етажи, а в шуменския квартал „Дивдядово” - срутена необитаема къща. В кв. „Макак” реката е излязла от коритото си и е достигнала до дворовете. За последните два часа нивото й се е повишило с 20 см.

Между селата Илия Блъсково и Благово има разлив на река Теке дере, а на входа на с. Ивански - наводнен участък. Моторни превозни средства не могат да преминават към селото. В с. Вехтово нивото на река Макашка също е високо. В с. Новосел се е активизирало свлачище в три участъка. Екипи на пожарната отводняват къщи в селата Веселиново и Бял бряг. Подадени са сигнали за наводнени жилищни сгради и в Шумен.

По информация на управителя на „Напоителни системи” язовир „Тича” е с обем от 270 млн. куб./м. Контролираното изпускане на вода от водоема е ограничено. През преливниците си преливат язовирите „Тръница”, „Кълново”, „Янково”, „Александрово”, „Станянци”, „Маломир” и „Каравелово”.

Около 4-5 км преди с. Веселиново се е активирало свлачище, но от Областното пътно управление в Шумен са разчистили падналите земни маси. Екипи на пожарната отводняват мазета на къщи и в село Бял бряг, където нивото на река Камчия е достигнало около 1,50 м под дигите.