Над 100 аварийни екипа възстановяват електричеството в Югоизточна България
Над 100 аварийни екипа възстановяват електричеството в Югоизточна България / снимка: БГНЕС, архив

Повече от 100 аварийни екипа на EVN работят за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България заради усложнената ситуация от обилните валежи, бурния вятър и повишението на речните нива. Много райони остават без ток. Засегнати са редица населени места в областите Пазарджик и Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

В Пазарджик без електрозахранване са високите части на общини Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. Продължават дейностите на мобилизираните в областта 16 групи по възстановяване на схемите на захранване.

В областите Кърджали и Смолян без захранване са предимно малки села и махали. Общо 41 групи работят по възстановяване на схемата в тези области.

В област Бургас са засегнати основно селища в южните части на областта, в района на община Средец. Все още в областта има наводнени и затворени пътища, което затруднява достъпа на аварийните техници. Някои повреди са усложнени и от пет счупени стълба от мрежата.

Обстановката в общините, където е обявено бедствено положение, е усложнена поради преливания на реки и затворени пътища. В редица райони има паднали дървета, скъсани въздушни електропроводи, а на места и счупени ел. стълбове. Ураганният вятър възпрепятства техническите дейности по възстановяване на електропроводите.

Дружеството има готовност да мобилизира допълнителни аварийни екипи.