Новият крал на Саудитска Арабия сменя обкръжението
Новият крал на Саудитска Арабия сменя обкръжението / снимка: БГНЕС, архив

Новият монарх на Саудитска Арабия, крал Салман, направи в четвъртък основен ремонт на правителството и уволни двама от синовете на починалия крал Абдула, обяви официалната саудитска информационна агенция.

Пазителят на двете свети джамии (Медина и Мека, бел. на АФП), крал Салман бин Абдул Азиз ал Сауд издаде кралски указ, с който сваля от поста му ръководителя на на разузнаването принц Халид бин Бандар бин Абдул Азиз ал Сауд", пише агенцията.

Съобщението се прави седмица след възкачването на престола на новия крал, който го наследи от починалия на около 90-годишна възраст Абдула.

С друг указ принц Бандар бен Султан, племенник на Абдула, е освободен от функциите си на генерален секретар на Съвета за национална сигурност и съветник на краля.

Отстранени са и двама от синовете на бившия монарх: принц Мисхаал, губернатор на региона на Мека, и принц Турки, който управляваше столицата Рияд, съгласно указите, прочетени по саудитската телевизия.

Друг син на Абдула - принци Митеб - обаче остава на поста министър, отговарящ за националната гвардия, паралелна армия от около 200 000 души.

79-годишният крал Салман, полубрат на Абдула, назначи кабинет от 31 души, запазвайки петролния министър Али ал Нуайми, външния министър Сауд ал Фейсал и министъра на финансите Ибрахим ал Асаф.

Източник: БГНЕС