Две защитени професии от есента: в Автото в Разград и гимназията в Кубрат
Две защитени професии от есента: в Автото в Разград и гимназията в Кубрат / Областна администрация-Разград
Две защитени професии от есента: в Автото в Разград и гимназията в Кубрат
77715
Две защитени професии от есента: в Автото в Разград и гимназията в Кубрат
  • Две защитени професии от есента: в Автото в Разград и гимназията в Кубрат

Две защитени професии ще има в гимназиите в Разградско – стана ясно на заседание на Областната комисия по заетост. От следващата учебна година се откриват  и две нови специалности, ще има и седем задочни паралелки.

За пръв път от следващата учебна година – 2015/16 г. - се дава възможност в план приема да се включат защитени професии – съобщи началникът на РИО на МОН Живка Димитрова. Те се утвърждават на областно ниво, а се приемат с акт на Министерски съвет. Трябва да отговарят на поне 2 от 4 обявени предварително критерии: през последните 3 години в областта-заявител да не е осъществяван прием по тази специалност; през последните 5 години обучението да е извършвано в маломерни паралелки или в паралелки в две професии; заявените потребности на пазара на труда да са по-големи от завършващите обучението си по тази професия; да има необходимост от кадри за регионалната икономика, но не се предлага държавен план-прием поради непривлекателност на професията и условията на труд.

Предложенията на РИО на МОН-Разград, утвърдени от Областната комисия по заетост, са за две защитени професии с прием след 8 клас: „Строител“, специалност „Вътрешни облицовки и настилки“ в ПГТС“Христо Смирненски“-Разград и „Оператор в дървообработването“, специалност „Производство на мебели“ в ПГ-Кубрат.

На заседанието на комисията са утвърдени и седем паралелки задочно обучение, те са за прием след 8 клас в: ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих, ПГ-Кубрат, ПГВМЗ“Ал.Стамболийски“-Лозница, ПГХТБТ“Мария Кюри“, ПГТС“Христо Смирненски“-Разград, ПГССХВТ“Ангел Кънчев“-Разград и ПГО“Ст.Николица“.

Предвижда се и разкриване на две нови паралелки с прием след 8 клас. В ПГ по СС „Хан Аспарух” в Исперих ще се обучават ученици в професионално направление хранителни технологии, професия „Работник в хранително-вкусовата промишленост”, а в ПГ по икономика „Робер Шуман” Разград ще бъде разкрита паралелка за обучение на „Организатори интернет приложения”.

Общо 20 паралелки след 7 клас ще бъдат открити през следващата учебна година в училищата в Лудогорието, завършващите ученици са 1082, след 8 клас приемът е за 38 паралелки при 692 завършващи.