Патриотичният фронт против раздаването на терени в Лозенец
Патриотичният фронт против раздаването на терени в Лозенец / ВМРО

Общинските съветници от ВМРО-БНД Николина Горова и от НФСБ Гергана Микова няма да подкрепят предложението на кмета за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж на 58 парцела в кв. Лозенец-разширение на лица с установени жилищни нужди. Според Николина Горова предложението е незаконосъобразно.

"Да подарим на циганите едни парцели, на които да строят, не е решение на проблема", коментира Горова. Тя допълни, че предложението е идентично с това от месец ноември. Тогава точката предизвика спор и кметът я оттегли.

"Въпреки, че текстът е един и същ, миналия път правната комисия излезе със становище, че предложението е незаконосъобразно. Този път обаче според същата комисия, със същите членове, предложението е законосъобразно. Комисията се позовава на член в закона, че Общинският съвет има право да се разполага с общинска собственост", допълни Горова. Тя обаче подчерта, че това е така само за три категории: юридически лица на бюджетна издръжка, религиозни институции и лица, за които това е предвидено в специален закон.
Според Коалиция „Патриотичен фронт" проблемът е много сериозен и незаконното строителство продължава, дори на терените, които ще се раздават".

ВМРО няма да подкрепи още две точки от дневния ред на общинската сесия. Едната е свързана с годишната програма за управление на общинска собственост.
„Включените в тази програма парцели и земя за продажба са над 700 и не виждаме смисъл в продажбата на толкова много общински имоти ако няма нужда от спешно влизане на пари в общинската хазна. Част от тези имоти са отдадени под наем, което означава, че има месечен доход за общината", коментираха от ВМРО.

От там ще гласуват против и за разпределението на парите от излишъка на фонд „Работна заплата".
„Ние не смятаме, че точно зам.-кметовете заслужават да получат допълнително възнаграждение. Те са ръководители на проекти, което означава, че получават пари. Искаме тези средства да отидат при хора, които са получили добра атестация за извършеното през годината и по този начин да бъдат стимулирани", обясни Николина Горова.