Ще заплащат извънредния труд на служителите в затворите
Ще заплащат извънредния труд на служителите в затворите / снимка: БГНЕС
Повечето от исканията на служителите на затворите ще бъдат изпълнени
77631
Повечето от исканията на служителите на затворите ще бъдат изпълнени
  • Повечето от исканията на служителите на затворите ще бъдат изпълнени

След заплаха от нов протест правосъдното министерство склони пред исканията на надзирателите. Нощният труд и времето на разположение на служителите в затворите ще бъдат плащани от януари. Това съобщи ресорният зам.-министър Андрей Янкулов след среща със Синдиката на надзирателите.

Янкулов коментира, че в системата тече процес на обединяване на структурите с цел съкращаване на ръководни и административни длъжности. В тази връзка около 10% от щатните бройки в Централното управление на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията” ще бъдат съкратени. Минимално обаче ще бъдат засегнати служителите, които работят на терен, уточни още зам.-министърът.

Две от основните искания на синдикатите, които станаха и причина за последните протести, ще бъдат удовлетворени, съобщи Андрей Янкулов. „Нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат начислявани и плащани. Заповедите са вече подготвени и от януари тази година ще бъдат заплащани”, обясни той.

Янкулов коментира още и скандала с поправителния дом в Бойчиновци, за където преди дни се появи информация, че надзирателите упражняват насилие над настанените деца.

Според зам.-министъра инспекциите срещу дома, които бяха провокирани от тревожния доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, са разтълкувани от служителите като наказателна акция с цел заличаването на дома.

„В системата идеята ни не е да закриваме тази база и да я зачеркваме от картата на местата за лишаване от свобода в България. напротив да оптимизираме дейността й и да използваме по-добре капацитета, който дава”, поясни той.

Янкулов съобщи още, че са установени пропуски в ръководството на поправителния дом в Бойчиновци и срещу началника на дома Мими Цочева е образувана дисциплинарно производство.

Председателят на синдиката на надзирателите Иван Петров заяви, че не приема обвиненията за употреба на насилие в дома. „Приветстваме идеята да бъдат извършени проверки, които да докажат дали това е така или не. Ако има хора, които са превишили правата са, които са извършили недопустими действия, да бъдат съответно наказани”, заяви Петров.