40 неми лебеда и пеликан плуват в Марица
40 неми лебеда и пеликан плуват в Марица / © cygnuscygnus.org

3024 индивида от застрашения малък корморан са отбелязани тази година на 39тото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Това е между 2-4 % от цялата Европейска популация на вида. Преди две години по същото време обаче бяха отчетени над 5000, като това беше рекордна за реката численост, съобщиха от Залени Балкани.

Малките корморани традиционно са съсредоточени в една основна нощувка край град Пловдив, докато големите корморани са концентрирани в няколко основни нощувки по долното течение на реката, някои които тази година за изненада са се преместили, а други изобщо не са се сформирали.

Заедно с малките корморани, край Пловдив тази година бяха наблюдавани и 40 неми лебеда.

Присъствието им на това място не е изненада, но те пък всяка година радват окото на пловдивчаните, които са решили да се разходят малко отвъд границите на града, обясняват от Зелени Балкани.

Заради постоянните изстрели и безпокойство, птиците постоянно сменят своите места за нощувка, като това е свързано със стрес и загуба на енергия.

Други интересни видове, отчетени по реката бяха къдроглави пеликан, червен ангъч, белоока потапница.

Пеликаните рядко се виждат по реката, те предпочитат по-големи водоеми, основно по Черноморието или Северна Гърция.

Тази година в Южна България отново бяха установени любопитни типично прелетни видове - розов пеликан, черен щъркел, два бели щъркела в Свиленградско. Изглежда необичайно топлото време е позволило на птиците да намират храна и по нашите ширини и да останат тук, вместо да предприемат опасния и дълъг път на юг.

За съжаление, екипите констатираха огромен брой нарушения – бракониерски отстрел на редки и застрашени видове птици, безпокойство, сечи, коментираха от организацията.