Радан Кънев: ДПС ръководи администрацията и бойкотира реформаторските усилия
Радан Кънев: ДПС ръководи администрацията и бойкотира реформаторските усилия / Дарик Варна

Среден и дори висш ешелон, най-вече на ДПС, ръководи българската администрация. Този ешелон е готов да бойкотира и компрометира реформаторските усилия на българското управление. До този извод е стигнало ръководството на ДСБ след обиколките из страната, заяви във Варна лидерът на партията и председател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

В подкрепа на думите си депутатът даде и конкретен пример. През цялата изминала седмица в страната се осъществява класически рекет върху месопреработвателните компании, чрез налагане на напълно произволни обезпечения върху вноса на месо, което те използват. В резултат средните и малките предприятия могат лесно да бъдат изправени пред фалит. Това са типични действия на несменената бюрокрация на ДПС в НАП, която компрометира правителство, което формално не е на ДПС, коментира Кънев.

Според лидера на ДСБ това са последиците от забавянето на административните промени. Това са действия на кадри на ДПС, а цената ще платят ГЕРБ и Реформаторският блок, смята политикът. Според него, ако в България не се променят структурата, персоналният състав и манталитетът на администрацията, реформите няма да се случат.

„Трябва да защитим определението Реформаторски, който сами сме си сложили. За да бъдем действително реформаторско мнозинство и реформаторско правителство", изтъкна Кънев. По думите му програмата на парламента категорично изисква приемането на пакета от закони, свързан със стратегията за съдебната реформа, съществени промени в Закона за съдебната власт и поне начало на конституционна процедура за най-важните, свързани с промените в съдебната власт, конституционни промени.

Радан Кънев заяви още, че се очаква много негативен доклад на Европейската комисия за развитието на България, за което имало ясни индикации. По всяка вероятност ще се стигне до разделянето ни от Румъния, както по самия контролен механизъм, така и по отношение влизането в Шенген по въздух и вода. Едно такова разделяне има своето обяснение в огромния напредък, който северната ни съседка направи в борбата с корупцията и организираната престъпност на фона на продължаващия регрес от наша страна в същите сфери, посочи лидерът на ДСБ.

Русия е далече от възможността да си мечтае да строи Южен поток, чисто финансово. В момента Русия не може да прокара тази тръба под Черно море. Надали може да организира и необходимите количества газ, които да я захранват, смята Кънев. Варненският депутат определи като „доста евтин шантаж" информациите, че тръбата ще бъде прокарана под Черно море към Турция, която ще ни измести като разпределителен център.