Протест срещу полицейския произвол се състоя в Сейнт Луис
Протест срещу полицейския произвол се състоя в Сейнт Луис / снимка: БГНЕС, архив

В американския град Сейнт Луис, щата Мисури, вчера бяха възобновени протестите срещу жестокостта и расовата дискриминация от страна на служители на полицията, предаде ТАСС. Повече от 120 души преминаха в шествие по централните улици на града с плакати, на които пишеше „Животът на чернокожите също има значение”.

По лицата и дрехите на много от демонстрантите бяха залепени хартиени ленти с имената на афроамериканци, загинали в последните години от ръцете на полицаи. Отначало акцията преминаваше в пълна тишина, но когато множеството стигна до емблемата на града - огромната стоманена арка, издигната на брега на река Мисисипи - протестиращите започнаха да скандират лозунги и имената на хората, станали според тях жертва на полицейски произвол.

Охраната на парка, в който се намира арката, затвори портала и не разреши на демонстрантите да влязат, което предизвика недоволството на многобройните туристи, които също не можаха да стигнат до арката.

Ще идваме тук всеки ден, докато не получим справедливост, заявиха на разотиваме участниците в протеста. Демонстрацията премина мирно, без сблъсъци и нарушения на обществения ред, въпреки че протестиращите на моменти излизаха на платното и блокираха автомобилното движение.

Местните власти съобщиха, че не е имало никакви инциденти. Вчера в Ню Йорк на официална церемония беше погребан полицай, убит миналата седмица заедно с колегата си в знак на отмъщение за гибелта на няколко афроамериканци, застреляни от полицаи. Двамата бяха застреляни в спрелия си патрулен автомобил от неуравновесен чернокож, който впоследствие се самоуби.

Източник: БТА