Разказ от първо лице Деца подаряват усмивки на деца
Разказ от първо лице Деца подаряват усмивки на деца / netinfo

В навечерието на светлата Коледа и Нова Година организирахме благотворителна кампания. На пръв поглед – нищо ново и различно: събрахме употребявани, но запазени дрехи, книжки, купихме и плодове за децата в нужда от училището в село Тишевица.

След като отправихме своя призив ,,Деца подаряват усмивка на деца!‘‘ към всеки един клас в нашето училище и към други училища в града, станахме свидетели на  неочакван интерес от страна на съучениците ни и голяма част от тях  се включиха в благотворителната кампания, организирана от нас - бъдещите абитуриенти на СОУ „Козма Тричков“. Оказа се, че духът на съпричастност и милосърдие е жив у нашите съученици, което ни дава надежди, че младото поколение  не е изгубено!

Разказ от първо лице "Деца подаряват усмивки на деца"
netinfo

Ние инициирахме благотворителната акция тъй като смятаме, че предстоящите празници са добър повод всички да покажат своята съпричастност към онези малки и по-големи ученици в затруднено материално положение или пък с физически увреждания. Екипният дух в класа ни въодушевяваше и стимулираше и всички с ентусиазъм организирахме подробностите по кампанията – отпечатване на анкети, подготвяне на благодарствени писма, информиране на училищната общност и ръководството на училището, което радушно ни подкрепи в инициативите. После окомплектовахме  даренията, изготвихме  плакат и флаери, символизиращи коледния дух.

Сутринта на 18 декември представители на нашия  12а клас посетихме ОУ "Св. Климент Охридски" в село Тишевица, в което се  обучават ученици от селото и околностите му, повечето от ромски етнос.

Беше междучасие и на входа на училището ни посрещнаха децата.  Гледаха ни плахо и с учудване, макар че са свикнали с посещенията на различни по ранг гости  - от обикновения гражданин до най-високопоставения гост - министъра на образованието, който не отдавна посетил училището. Посрещнаха ни радушно усмихнати учители и обслужващ персонал.

Разказ от първо лице "Деца подаряват усмивки на деца"
netinfo

Директорът на училището г-н Димитър Костов ни запозна с програмата за образователна интеграция на учениците от ромската общност, която ще стане наш модел в изготвянето на проекта ни по гражданско образование за работа с деца в интеркултурна среда. Разгледахме уютните и кокетно украсени класни стаи - всички снабдени с интерактивни дъски, двата компютърни кабинета, стаите на полуинтернатните групи, училищния двор с църквата и алеята на славата…

Силно ни впечатли разказът на медицинското лице в училището: "Нашите деца допреди 5 години не знаеха как се яде банан, ядяха салфетките, започваха да обядват първо от десерта, не знаеха какво е вътрешна тоалетна. А сега в училището нещата са значително по-добре - децата се научиха на ред и дисциплина, макар че има още много какво да се желае". Освен това, директорът г-н Костов сподели, че в училището вече не се говори за интеграция и гледната точка е друга: говори се за взаимоотношения, за поведение един към друг, което е важна част от гражданското образование в училище и въобще.

Разказ от първо лице "Деца подаряват усмивки на деца"
netinfo

И ние сме удовлетворени, защото се учим, а и показахме и доказахме и на себе си, че можем да сме толерантни, да проявяваме човечност, и най-вече, че имаме  сърце за доброто. Защото художничката на училището Зорница вече го беше нарисувала на коледната рисунка, която ни подари на тръгване с топли и сърдечни пожелания в навечерието на Коледа!

Завършваме нашия разказ и си спомняме колко плахо ни посрещнаха и с колко обич и доверие ни изпратиха, което пролича и на общата снимка на тръгване.

Много пъти и по различни поводи са правени скептични изказвания за нас, младите. Но с малкото голямо добро, което сътворихме за децата от Тишевица, както и с благотворителния концерт миналата вечер в салона на Младежкия дом, посветен на  съученичката ни Катя, която е сляпа по рождение, ние показахме, а и доказахме, че има бъдеще за България!

 

Учениците от 12а клас на СОУ „Козма Тричков“-Враца

Разказ от първо лице "Деца подаряват усмивки на деца"
netinfo