ЕС одобри създаването на фонд за стратегически инвестиции
ЕС одобри създаването на фонд за стратегически инвестиции / снимка: БГНЕС

Лидерите на страните членки на ЕС одобриха създаването на инвестиционен фонд на съюза, който трябва да започне работа през септември 2015 г., става ясно от заключителния документ на срещата на върха на ЕС по въпроса за инвестициите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в края на ноември представи своя тригодишен план за съживяване на европейската икономика, включващ създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, който да стимулира инвестициите в ЕС, в размер на най-малко 315 млрд. евро. Очаква се фондът да съфинансира проекти с висока степен на риск за привличане в тях на частен капитал.

По-рано беше съобщено, че първоначалната сума на инвестиционния фонд е 21 млрд. евро - 16 млрд. от бюджета на ЕС и 5 млрд. - от Европейската инвестиционна банка.

През януари Европейската комисия ще трябва да представи законопроекта за създаването на инвестиционния фонд, се посочва в документа от срещата на върха. В ЕС се надяват, че Европейският парламент и Европейският съвет ще го гласуват до лятната ваканция на 2015 г., така че фондът да заработи от септември.

Източник: БГНЕС