Амнести осъди задържането на българите от „Фалун Гонг”
Амнести осъди задържането на българите от „Фалун Гонг” / снимка: sxc.hu

Международната неправителствена организация за защита правата на човека Амнести Интернешънъл остро протестира срещу задържането на седемте българи и двама чужденци от сръбските власти.

Всичките деветима задържани са последователи на будисткото движение „Фалун Гонг”. Те бяха задържани от сръбската полиция в понеделник, веднага след тяхното пристигане в Белград.

Амнести Интернешънъл уточнява, че те са били изведени принудително от хотела и след това задържани. Нашите сънародници искаха да организират протест срещу властите в Китай по време на икономическия форум в Белград, в който участва и китайския премиер.

Амнести Интернешънъл определя действията на Сърбия като незаконни и призовава незабавно да прекратят задържането на лица, които искат да изразят своето мнение.

Деян Маркович от дружеството за сръбско-китайско приятелство, който също е активист на „Фалун Гонг” съобщи, че всички задържани са депортирани от Сърбия. Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович потвърди тази информация.

Източник: БГНЕС