Електронни сензори и камери ще регулират трафика в Пловдив
Електронни сензори и камери ще регулират трафика в Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/архив
Електронни сензори и камери ще регулират трафика в Пловдив
77033
Електронни сензори и камери ще регулират трафика в Пловдив
  • Електронни сензори и камери ще регулират трафика в Пловдив

Електронни сензори и камери ще следят и ще регулират трафика в Пловдив. Това стана ясно по време на днешното подписване на договора за проектиране, изграждане и внедряване на Център за управление на трафика между общината и Консорциум Пловдив Интелигентни Транспортни Системи.

На 42 възлови кръстовища в града ще бъдат разположени камери и сензори, които ще изпращат информация в реално време в центъра. В зависимост от данните, системата ще регулира светофарите, като по този начин ще може да се облекчава трафика на местата, където е най-натоварен.

Новият център ще се помещава в бившия хотел на Ванко 1, където освен оператори и обслужващ персонал, ще има и служители на КАТ. Според подписания днес договор българо-немският консорциум ще гарантира и поддръжка на системата в продължение на 5 години.

Проектът е на стойност 7 млн. лева с ДДС и се очаква след приключването му през 2015-та година, шофьорите в Пловдив да се придвижват с около 20% по-бързо в града.

(още подробности по темата разказва Мирослав Кацаров от Консорциум Пловдив Интелигентни Транспортни Системи в прикачения звуков файл)