Масово се нарушава забраната за пушене в заведенията
Масово се нарушава забраната за пушене в заведенията / dariknews.bg,архив

Забраната за тютюнопушене в заведенията масово не се спазва, заяви пред Дарик д-р Юлия Чалъкова, ръководител на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ - Добрич. Най-често се засичат нарушения в питейните  заведения, в които не се сервира храна.
В ресторантите и в останалите обекти с обществено предназначение - училища, детски градини, административни сгради, магазини, фризьорски салони, забраната за тютюнопушене се нарушава много по-рядко.

От началото на годината досега в инспекцията са постъпили 47 сигнала за пушене на обществени места. При извършените проверки са издадени 60 акта, по-голямата част от които на клиенти, засечени да пушат в заведения. Минималната санкция за такова нарушение е 300 лева, припомни д-р Чалъкова. Глобени са и 4 заведения, за които санкцията започва от 1000 лева.

Пълната забрана за тютюнопушене беше въведена от 1 юни 2012 години и оттогава целогодишно се правят проверки. Контролът се осъществява и през нощта със съдействието на полицията, а също в почивните и празнични дни.

От началото на годината служители на РЗИ са извършили общо 3000 проверки, при които са съставени 64 акта, издадени са 61 наказателни постановления и 45 предписания. През зимата приоритетно се извършва контрол в обектите с обществено предназначение. В топлите месеци на годината се акцентира най-вече на детските площадки. При тематична проверка през април-май са засечени трима души, които пушели в района на детски площадки.

Сигнали за пушене на закрито се приемат на специализирания телефон – 0878 611 045 и в РЗИ - на телефон 058/ 600-614. Здравните инспектори проверяват всички подадени жалби и сигнали с изключение на анонимните.