Изграждат защитна дига в Гълъбово
Изграждат защитна дига в Гълъбово / снимки: БГНЕС

Нормализира се обстановката в Гълъбово, но въпреки това обявеното бедствено положение остава в сила и днес.

Всеки момент се очаква да започне изграждането на защитна дига около залятата подстанция „Гълъбово”, която захранва с електричество цялата община. Очаква се на място да пристигне тежката техника с инертните материали, за да започне изграждането на дигата. След като бъде изградена, ще се направи опит да бъде изпомпена водата, заляла подстанцията. Според специалисти са необходими около два дни, за да изсъхнат съоръженията и след проверка електрозахранването ще бъде възстановено.

От 9.00 ч. тази сутрин нивото на водата около подстанция Гълъбово е спаднало с около 30 см. 50% от града остава без ток. Въведен е режим на два часа. В град Раднево петима възрастни и пет деца са евакуирани и настанени в МБАЛ-Раднево.

Кметът Николай Тонев заяви, че общинското ръководство е взело решение да бъде разрушена дигата на река Сазлийка в южния край на Гълъбово, където няма опасност за населението. По този начин управата смята, че ще смъкне нивото на водата с още 50 см.

В Централна България, над Казанлък и Стара Загора, вали непрестанен дъжд, което усложнява обстановката с двата големи язовира Жребчево и Копринка.

Изграждат защитна дига в Гълъбово
netinfo


12 млн. куб.м. е свободният обем на яз. Копринка. Притокът е 47,45 куб.м, а разходът - 25 куб.м, като в р. Тунджа се изпускат 13,5 куб.м, а по основния канал за към Стара Загора - 12 куб.м. Язовирите в област Стара Загора са под преливен ръб, с изключение на яз. Бял кладенец, който прелива технологично в Овчарица и яз. Мусачево  през преливник.

Няма вода само в с. Главан, като очакванията са до края на деня водоподаването да бъде възстановено. В селата Пшеничево и Сърнево има изпратени водоноски, защото водата все още не е годна за пиене.

Изграждат защитна дига в Гълъбово
netinfo

Всички пътища в областта са проходими. Няма затворени пътни участъци.

Междувременно от МВР съобщиха, че Веселин Вучков ще сформира Национален кризисен щаб във връзка с усложнената обстановка и обявеното бедствено положение в Гълъбово и Раднево. Заседанието ще се проведе в 13.30 ч. в сградата на Общинска администрация Гълъбово.

В щаба ще участват директорът на ГДПБЗН Николай Николов, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Маноил Манев, кметът на Гълъбово Николай Тонев, кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев, ръководителите на държавни структури на областно ниво, както и представители на ръководствата на дружествата от комплекса „Марица Изток”.

Източник: БГНЕС

Изграждат защитна дига в Гълъбово
netinfo