В Стралджа евакуираха деца и жени, дъждовете наводниха дворове и мазета в Елхово
В Стралджа евакуираха деца и жени, дъждовете наводниха дворове и мазета в Елхово / снимка: БГНЕС, архив

От къщите им в Стралджа днес са евакуирани 34 деца и 14 жени и са настанени в едно от училищата в града, в община Елхово са залети дворове и мазета и големи площи със земеделски земи. Имаме готовност за евакуация на населението, когато са застрашени животът и здравето им и ако се наложи, ще изведем принудително хората. Това заяви на брифинг областният управител на Ямбол и председател на кризисния щаб Димитър Иванов.

В срещата с журналисти участваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и директорът на „Противопожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, които по-късно ще обходят районите на бедствие, за да координират действията на институциите в създадената ситуация.

Министър Танева заяви, че държавата е предприела всички мерки за защита на живота и здравето на хората, за намаляване на вредните последици от наводненията и призова засегнатите от бедствието да спазват плановете за евакуация. Стопаните ще бъдат обезщетени за понесените загуби от увредените посеви.

Председателят на областния кризисен щаб посочи, че през последните два дни значително са повишени нивата на реките Тунджа, Мочурица, Мараш, Калница и Поповска. Сега нивото на Тунджа в Ямбол е 470 см при височина на защитните диги шест метра, а в Елхово е 376 см - с около 20 см под критичното. Въведено е денонощно наблюдение на всички язовири в областта.