Отбелязват 120 години от създаването на смесен хор „Добри Чинтулов”
Отбелязват 120 години от създаването на смесен хор „Добри Чинтулов” / Методий Григоров, архив

120 години от създаването на смесен хор „Добри Чинтулов” при НЧ „Зора” - Сливен ще бъдат отбелязани на 28 ноември в Сливен. Това съобщи акад. Методий Григоров, диригент на хора. Изявата ще протече в две части, като през първата на публиката ще бъде показан филм, отразяващ най-силните моменти от историята на смесения хор, а втората част включва концертна програма. Инициативата ще се проведе в зала „Зора” от 18.00 часа.

Смесен  хор „Добри Чинтулов” е създаден през 1893 г. от учителя Михаил Райнов и, според0 маестро Григоров, хорът има участие в избирането на песента „Мила родино” за химн на България. По думите му, хорът е гостувал в почти всички европейски страни с изключение на скандинавските и има над 30 пътувания зад граница.

На 29 ноември сливенският хор ще бъде домакин на VІІ национален фестивал на църковната музика  „Николай Треандафилов-Сливненец”. Фестивалът в Сливен поставя началото на този род изяви в България, припомни акад. Григоров. Първата вечер изпълненията са от 18.00 часа , а в неделя песнопенията са от 11. 00 часа в църквата „Света Богородица”. Сред участниците са хор „Иван Спасов” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив , хор „Славянски звуци” София и хор „Родна песен” от Бургас.