Московски установява забавяния при инспектирането на транспортни проекти
Московски установява забавяния при инспектирането на транспортни проекти / снимка: БГНЕС

Въпреки че няма спрени плащания по ОП "Транспорт", ресорният министър Ивайло Московски е установил забавяния на повечето проекти, които инспектира. Това е заявил самият той при проверката на строителните работи на жп линията Септември - Пловдив.

По думите на министъра към момента няма опасност от загуба на средства по ОП "Транспорт" към края на 2014 г., но всички проекти трябва да бъдат завършени до края на следващата година, за да се усвои целият наличен ресурс от близо 4 млрд. лв. Това налага активизация на изпълнителите и бенефициентите, защото до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1, 4 млрд. лв.

Жп отсечката Септември - Пазарджик /Лот 1/ е изпълнена около 30 на сто. "За летния сезон напредъкът е около 10 на сто, което е незадоволително", е констатирал днес Московски. По думите му трябва още по-голяма активизация, както на тази, така и по останалите позиции, защото целият проект трябва да е завършен до края на 2015 г.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. и е разделен на три обособени позиции. След първоначалното изоставане, през последните месеци с бързи темпове напредва строителството на участъка Пазарджик - Стамболийски, като физическото изпълнение вече достига 20 на сто.

Министър Московски инспектира и модернизираната жп гара Пазарджик. "Преди 3 години никой в България не вярваше, че е възможно да се финансира модернизацията на жп гари с европейски средства, а днес всички жители и гости на Пазарджик се радват на новата и модерна сграда", е посочил министърът.

По думите му до края на 2015 г. трябва да завърши и модернизацията на жп гарите в София и Бургас, които също се финансират по ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г.

Около 35 на сто от дейностите са изпълнени по третата позиция /Стамболийски - Пловдив/ от проекта. Продължава работата и по изграждането на системите за сигнализация в участъка Септември - Пловдив и телекомуникациите по цялата линия София - Пловдив, като вече са достигнати около 4 на сто физическо изпълнение.