Заловиха бежанци и трафиканти на хора в Асеновград
Заловиха бежанци и трафиканти на хора в Асеновград / снимка: dariknews.bg

29 бежанци и 3-ма трафиканти на хора са били задържани вчера в Асеновград, съобщават от полицията.

Двама от каналджиите – на 38 и 32 годиин, са от София, а „колегата“ им е 52-годишен пловдивчанин. Органите на реда издирват четвъртия съучастник – 40-годишен мъж от асеновградското село Мулдава.

Чужденците са сирийци на възраст между 18 и 56 години и всички били без документи за самоличност.  Открити са в склад в промишлената зона на града. Те пътували с микробус „Фиат“ с хасковска регистрация и с леки автомобили “Пежо”, “Ауди” и “ДЕУ”, ползвани от българските каналджии.

По първоначални даннни, пловдивчанинът и жителят на с. Мулдава в началото на септември получили „оферта“ от турски гражданин да участват срещу заплащане в канал за нелегален трафик на имигранти в България. Задачата им била на предварително уговорено място край Асеновград да посрещнат чужденците, които пътували с микробуса, и да ги настанят в наетото складово помещение. Ролята на двамата столичани била да придвижват чужденците към различни точки в страната.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната, а материалите са докладвани в Районната прокуратура.