НВУ В. Левски отбеляза 136 г. от създаването си като военно училище
НВУ В. Левски отбеляза 136 г. от създаването си като военно училище / DarikNews.bg

Националният военен университет „Васил Левски” отбеляза днес своя институционален празник и 136-тата година от създаването си като военно училище. Тържественото честване на празника се проведе в МДТ „Константин Кисимов”. Сред официалните гости бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, областният управител проф. д-р Георги Камарашев, зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, както и висши офицери от видовете въоръжени сили. Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев приветства присъстващите.

„Националният военен университет обучава студенти в 16 специалности с квалификационна степен "бакалавър" и в 25 специалности за „магистър”. Освен това университетът е акредитиран да обучава по 16 програми за придобиване на степен „доктор”. Вузът подготвя кадри, които да обединяват националната политическа система и администрацията, да изграждат връзките между ведомствата, да развиват научните изследвания”, заяви бригаден генерал Тодор Дочев. През тази учебна година в НВУ се обучават над 2 600 курсанти, студенти и докторанти. Военното училище е създадено на 1 септември 1878 г. със заповед по Военното управление на Българската земска войска. Официално то е открито в София на 26 ноември 1878 г.

По повод празника с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на НВУ бе удостоен проф. Борис Бонев. Той е генерал-майор от запаса и доктор на техническите науки. Завършил е Военновъздушно техническо училище и Инженерния факултет на ВА “Г.С.Раковски”. Бил е авиотехник в бойните авиационни части. Аспирант е на академия “Жуковски” в Москва, където защитава дисертация за аеродинамично проектиране на свръхзвукови летателни апарати. Той е основател и пръв ръководител на катедра по аеродинамика във ВВВУ “Г. Бенковски” в Долна митрополия. Създател е на Института за космически изследвания при БАН през 1987 г. и негов директор до 1996 г.

По време тържеството шест военнослужещи от НВУ получиха награди. Грамота и значка бяха връчени на 14 студенти и курсанти, участвали в програма Еразъм през 2014 г. Почетни грамоти за постигнати значими успехи в обучението получиха 27 курсанти и студенти. 26 преподаватели от НВУ, които през последната година са получили научна степен “доктор на науките”, образователна и научна степен “доктор” и са заели академични длъжности “доцент” получиха грамоти “Maxima cum laude”, “Insigni cum laude” и “Summa cum laude”.