Реформаторите предупреждават за опасност от бюджета да изчезне 1 млрд.
Реформаторите предупреждават за опасност от бюджета да изчезне 1 млрд. / снимка: БГНЕС, архив

„Лошо управление, лошо планиране с надути финансови приходи и осъществяване на разходи, без да са осигурени приходите". Така съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира основните причини, довели до ситуацията в страната.

"От 4,5 млрд. лева допълнителен дълг, 2 млрд. са нужни на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, защото сумата, с която той разполага, не е достатъчна да покрие всичките влогове до 196 000 лева и това всъщност наложи тази актуализация на бюджета", обясни Зеленогорски. Към тях той добави и 900 млн. лева за подкрепа на ликвидността на банките и гласуваните вече 1,6 млрд. лева във връзка с недостига на средства в сферата на здравеопазването, образованието, регионалната политика и земеделието.

„Сериозно поставих въпроса за 500-те милиона за така наречените "Региони в растеж", от които за радост успяхме да спестим 130 милиона, но така и не разбрах какво е станало с останалите 370 млн. Какво и къде е построено, в коя община колко работни места са създадени, не стана ясно, въпреки, че тези пари бяха за проекти, по които ще се откриват трайни работни места", добави той.

"Дупката от 4 милиарда в КТБ показва липсата на всякакъв ефективен контрол от страна на БНБ и управлението й и ние за пореден път искаме оставката на Иван Искров и на цялото ръководство. Очевидно е, че това, че могат 4,5 милиарда лева да изчезнат под носа на БНБ и на всички системи за сигурност в България, и специално - ДАНС, и това за нас е доказателство за неефективността на функциониране на ДАНС", каза Найден Зеленогорски.

В тази връзка той добави, че от управляващото мнозонство ще направят промени в Закона за МВР и една от тях ще е ГДБОП да излезе от структурите на ДАНС и да се върне в МВР, както и промени, които да гарантират доброто управление на всички системи за сигурност, включително и на ДАНС.

Зеленогорски предупреди за опасност от бюджета да изчезне още над един милиард лева чрез цесии и прихващания, "които се оказаха новата модерна, макар и законова схема".

"В момента тази несложна финансова операция се използва и има прихващания и цесии за около 1,2 милиарда лева и започвам да се съмнявам, че цялата бъркотия в рамките на няколко месеца около КТБ се използва, за да се осъществят такива практики", обясни съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.

Найден Зеленогорски коментира, че тези прихващания са доста опасни и могат да нанесат нов удар на държавата, защото чрез Фонда за гарантиране на влоговете, държавата и всички данъкоплатци могат да поемат един сериозен пасив.