Свързват парка пред Дружба” с Монумента Богородица
Свързват парка пред Дружба” с Монумента Богородица / Dariknews.bg, архив

Община Хасково е разработила идеен проект, с чиято реализация паркът пред спортна зала „Дружба” ще бъде свързан с Монумента на Света Богородица. За целта ще бъде монтиран специален стълбищен подемник, който ще върви по цялото протежение на стълбите от спортната площадка до Монумента. Освен това ще бъде проектиран и построен панорамен асансьор, който ще тръгва от улица Родопи” до горната площадка в подножието на паметника. Той има и важна социална цел - осигуряване на достъп на хора с увреждания.

Отделно от това Общината има намерение изцяло да обнови 8 детски градини и три училища в града. Към момента екипите й са изготвили цялостно обследване на обектите относно енергийната ефективност, техническото състояние на сградния фонд, били са съставени технически паспорти, както и енергийни обследвания на съответните сгради. На база на тези резултати фирмите са изготвили конкретните проекти.

Нужните финансови средства за изпълнението ще станат ясни след около месец. Евентуалното финансиране ще  бъде в рамките на следващия програмен период 2014 - 2020 година, а средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие.