На Коледа в Ямбол се избират най-добрите коледарски групи
На Коледа в Ямбол се избират най-добрите коледарски групи / Община Ямбол, архив

Започна приемането на заявки за участие в тазгодишното издание на Коледарски празник – Ямбол 2014. Единственият по рода си в страната своеобразен фестивал на коледарския фолклор стартира на 17 декември с конкурсната програма за деца от 3 до 14-годишна възраст. Двата предварителни кръга при възрастните - за танцуващи коледарски групи са съответно на 18 декември за коледари от кв. „Каргон” и на 20 декември – за групите от район „Баира”. Двата ямболски квартала са носители на уникалната местна традиция на танцуващите коледари.

Десетте номинирани за най-добри коледарски групи (куди) ще се състезават на връх Коледа – 25 декември. Жури от специалисти по етнография и фолклорно изкуство ще определят победителите, които по най-автентичен начин пресъздават традицията на коледуването в Ямбол. В същия ден, преди обяд е и конкурсът за певчески групи, каквито традиционно се явяват на ямболския празник от цялата област и други региони на страната.

 

Организатори на празника са Община Ямбол, НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол, НЧ „Зора-1945” – Ямбол и Младежки дом „Георги Братанов” –  Ямбол.