Обама: Имиграционната система на САЩ е съсипана
Обама: Имиграционната система на САЩ е съсипана / снимка: Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама обяви мерки за поправяне на "съсипаната" имиграционна система на САЩ, но призова републиканците в Конгреса да одобрят по-широки реформи за решаване на проблема с милионите имигранти, които незаконно живеят в страната, предаде Ройтерс.

"Днес нашата имиграционна система е съсипана и всички го знаят", каза Обама в обръщение, в което представи правила, които ще позволят на милиони отговарящи на съответните критерии хора без документи да кандидатстват за освобождаване от депортация. "Вие можете да излезете от сенките и да си уредите отношенията със закона", заяви той.

Президентът издаде разпореждане, което позволява на около 5 милиона имигранти от близо 11,4 милиона души, незаконно пребиваващи в САЩ, временно да избегнат заплахата от депортиране, посочват ДПА и ТАСС.

Мярката ще облагодетелства най-вече родители, които са незаконно в САЩ от над 5 години, но имат деца, които са американски граждани или постоянни жители.

Приоритетно от САЩ ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.

В речта си Обама отхвърли критиките на републиканците, че решението му да заобиколи Конгреса и да издаде разпореждането е равносилно на амнистия за незаконните имигранти, и ги призова да одобрят цялостна реформа на имиграционното законодателство, отбелязва Ройтерс.

Според републиканците Обама престъпва границите на конституционната си власт. Преди президентското обръщение председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че Обама е казвал по-рано, че "не е цар" и "не е император", но "определено действа като такъв".

Източник: БТА