4 парламентарни групи и Баракова гласуват „за” кабинета „Борисов”
4 парламентарни групи и Баракова гласуват „за” кабинета „Борисов” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Парламентът ще обсъди и гласува предложения състав и структура на Министерския съвет. На заседанието са поканени президентът Росен Плевнелиев, членове на служебното правителство, висши магистрати, представители на вероизповеданията, членове на дипломатическия корпус, както и представители на синдикати и работодатели.

Вчера ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха споразумение за коалиционно управление. Отделно ГЕРБ подписа декларация за управление с Патриотичния фронт, както и аналогично такава с АБВ.

В аванс се знае, че зад кабинета ще застанат четирите политически групи - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, както и отцепилата се депутатка Анна Баракова. Това прави 138 гласа „ЗА" правителството. Срещу него ще застанат социалистите, ДПС, Българският демократичен център и Атака.

В началото лидерът на движението Лютви Местан беше готов да даде подкрепа, но условието беше патриотите да не застават зад управлението. Вчера Местан вече беше категоричен в обратното: „Точно заради участието на този субект, точно заради падналите морално политически маски, аз на свой ред казвам: не да ни молят да не ги подкрепяме, а обратно. Дори на колене да ни молят да ги подкрепяме, няма да получат нашата подкрепа".

Вчера след като даде папката с изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи предложенията си за министри в кабинета.

Идеята е той, като министър-председател, да разполага с четирима вицепремиери - по икономиката и еврофондовете - Томислав Дончев, по администрацията и електронното правителство - Румяна Бъчварова, по европейските въпроси - Меглена Кунева и по социалната политика и демографското развитие - Ивайло Калфин.

За министри Борисов предлага:

Веселин Вучков - министър на вътрешните работи
Божидар Лукарски - министър на икономиката
Теменужка Петкова - министър на енергетиката
Николина Ангелкова - министър на туризма
Владислав Горанов - министър на финансите
Христо Иванов - министър на правосъдието
Десислава Танева - министър на земеделието
Лиляна Павлова - министър на строителството
Ивайло Московски - министър на транспорта
Николай Ненчев - министър на отбраната
Петър Москов - министър на здравеопазването
Тодор Танев - министър на образованието
Даниел Митов - министър на външните работи
Ивелина Василева - министър на околната среда
Вежди Рашидов - министър на културата
Красен Кралев - министър на спорта

За да бъде избран кабинетът, е нужно обикновено мнозинство, но така или иначе правителството разполага с подкрепата на 138 депутата.