ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете за кабинет, издигат Борисов за премиер
ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете за кабинет, издигат Борисов за премиер / снимка: БГНЕС
ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете за кабинет, издигат Борисов за премиер
76021
ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете за кабинет, издигат Борисов за премиер
  • ГЕРБ и Реформаторите си стиснаха ръцете за кабинет, издигат Борисов за премиер

ГЕРБ и Реформаторският блок си стиснаха ръцете и определиха министрите в бъдещия коалиционен кабинет. Бъдещият кабинет ще има трима вицепремиери и осемнайсет министри, съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Един вицепремиер и шестима министри ще бъдат излъчени от Реформаторския блок. Предвижда се да има министър и от АБВ. Очаквано за премиерското място ГЕРБ издига Бойко Борисов.

ГЕРБ и Реформаторите наредиха общ кабинет. Изненадата обаче е предложението да се включи и министър от АБВ, както и евентуални назначения в държавната власт на хора от Патриотичния фронт. Съставът на кабинета ще бъде с кандидат премиер Бойко Борисов, трима вицепремиери и 18 министри. Реформаторите получават вицепремиер плюс шестима министри.

„Уточнихме състава и структурата на кабинета, който подготвяме. От АБВ предвиждаме министър и ще ви информирам тогава, когато има окончателно съгласие за тази възможност", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Относно това дали ще има експерт, или министър от Патриотичния фронт, тя заяви, че не може да отговори със сигурност.

„Утре искам да уточня. Предстоят тристранните ни срещи с останалите потенциални партньори, с което ще търсим съгласие, за да постигнем мнозинство и утре ще имаме повече отговори", допълни Бъчварова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев уточни, че няма да става министър, но рязко забрави, че след изборите постави условие Бойко Борисов да не е кандидат за премиерското място.

Ето какво каза Радан Кънев ден след изборите за Борисов и какво каза днес:

„Борисов каза: Аз ако нямам 120, няма да взема мандат. После станаха 115, после станаха 100, после се върнаха на 110. Във всеки един момент той е в обещание към българските граждани, че няма да вземе мандата при днешния си резултат. Аз съм в обещание към българските граждани, че няма да подкрепя правителство, на което той е премиер", каза Кънев ден след изборите.

„Както многократно казахме, включително и днес пред държавния глава по време на консултациите, Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер като кандидат за министър-председател и получиха подкрепата на Реформаторския блок при общото мнение, че това е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-ото Народно събрание", каза днес Кънев.

Структурата на Министерски съвет остава следната - запазват се всички министерства във формата, в която бяха досега. Ще се закрие създаденото Министерство на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски", а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на три отделни министерства.

По-рано днес председателят на БСП Михаил Миков обяви, че партийното ръководство ще препоръча на парламентарната група да не подкрепи подготвяния кабинет.

След среща с президента Росен Плевнелиев лидерът на ДПС Лютви Местан също подчерта, че партията ще бъде опозиция на кабинет, подкрепен от Патриотичния фронт.