Местан: ДПС ще е опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт
Местан: ДПС ще е опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт / снимка: БГНЕС

ДПС ще бъде ясна, категорична опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт. Това заяви лидерът на Движението Лютви Местан пред журналисти след консултациите при държавния глава Росен Плевнелиев.

Местан каза, че на срещата при президента от ДПС са заявили категоричното си несъгласие с основния вариант на съставяне на правителство, който се обсъждал през последните дни - правителство на двупартийното коалиционно малцинство, което ще се подкрепя от Патриотичния фронт и АБВ, предава БТА.

"Заявихме на президента, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийното коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет и управление на четирипартийното парламентарно мнозинство", посочи Местан.

"Този аритметически сбор между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен, а представя един откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС", заяви той.

Според лидера на ДПС, ако тази формула се реализира, имало риск България да се отклони от своя цивилизационен избор на евроатлантическа държава. "Няма как да се увенчае с успех опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от "Атака", отбеляза Местан.

"Ако Бойко Борисов намери сили в себе си, ако се прояви като демократичен, национален лидер и предложи формула на кабинет с ясен, цивилизационен профил, бил той еднопартиен или дори двупартиен с Реформаторския блок, и потърси ад хок мнозинство по определени теми в парламента, тогава той ще има насреща си едно ДПС, което, без да поставя каквото и да е условия за участие във властта, да подкрепя политики, които да са в полза на националния интерес", заяви Лютви Местан.

Той припомни, че основна критика към Тройната коалиция било разпределението на властовите позиции, но сега отново се предлагало спазване на пропорциите. "Защо пропорционалното разпределение в единия случай е укоримо, порочно, а в другия е единствено правилното решение?", попита той.

"В България политическите реалности се оценяват не от гледна точка на съдържанието на политическото действие, акт, решение, а от гледна точка на политическия субект", каза Лютви Местан и допълни, че се задавало едно ново задкулисие, нов параван.