ИБ на БСП препоръча на парламентарната група да гласува против Министерски съвет
ИБ на БСП препоръча на парламентарната група да гласува против Министерски съвет / снимка: БГНЕС, архив

Ръководството на социалистите препоръчва на депутатите на левицата да гласуват против избирането на правителството в пленарната зала. Лидерът на БСП Михаил Миков предупреди, че дотогава има още време, но това е позицията.

"Изпълнителното бюро на партията препоръчва на парламентарната група да гласува против избирането на Министерски съвет, който се формира. Има още време до тогава, но това е позицията на изпълнителното бюро", уточни Миков.

Като цяло се одобрява позицията БСП да бъде в опозиция в 43-ото Народно събрание. Това заяви още председателят на БСП след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Миков каза, че са направили анализ на политическата обстановка, проведените областни съвети на БСП и са набелязали организационни мерки по оздравяване на отделни партийни организации. Обсъдили са първоначален вариант на материал за оценка на прехода.

В петък - 7 ноември, от 14.30 ч. ще имат Национален съвет на БСП, по време на което ще бъдат обсъдени промени в състава на ИБ. Промените, които ще предложа на Националния съвет ще бъдат свързани с подобряване ефикасността на работата и по никакъв случай не става дума за раздели. Това не са семейни отношения. И Димитър Дъбов, и Кирил Добрев са важни за партията, каза Миков.

Становище за оценка на управлението на служебния кабинет също е било обсъдено на днешното заседание на ИБ на БСП.

"За дейността на служебния кабинет се обсъжда да се предложи закон за определяне функциите на служебния кабинет, защото анализът показва, че действията на служебния кабинет, не говоря само за кадровите, надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство. Неслучайно в Конституцията се прави разлика между МС и служебно правителство", подчерта Миков.