Оланд призова Путин да не признава произведените избори в Източна Украйна
Оланд призова Путин да не признава произведените избори в Източна Украйна / снимка: БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова руския си колега Владимир Путин да не признава произведените вчера сепаратистки избори в Източна Украйна, които по думите му могат "да поставят под въпрос териториалната цялост на страната", предаде Франс прес.

Призовавам президента Путин да остане в рамките на Минските споразумения от 5 септември, които създадоха условия за примирие в Украйна, заяви Оланд в реч в канадския парламент.

Франция разчита на ангажимента на Канада в борбата с климатичните промени, заяви Оланд.

"Предизвикателството с климатичните промени не е предизвикателство за следващите десет години, а е предизвикателство за века", каза френският президент и изрази надежда, че "Канада ще е напълно ангажирана в тази борба".

Канада напусна Протокола от Киото за борба с глобалното затопляне в края на 2011 г.

Оланд също така заяви, че "няма място за отказ в борбата с тероризма". Той припомни, че Франция и Канада заедно участват в борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава" и подчерта, че тероризмът не оправдава никакви компромиси и слабости.

Преди по-малко от две седмици сградата на канадския парламент в Отава стана сцена на престрелка при нападение с огнестрелно оръжие, при което бе убит канадски войник, а нападателят малко след това бе застрелян. Два дни по-късно друг канадски военнослужещ бе убит от джихадист в Квебек. Преди речта си в парламента Оланд положи венец пред Националния военен мемориал в Отава, където бе убит първият от двамата канадски войници в края на октомври.

Източник: БТА