Зонта клуб Русе събра 2760 лв. за благотворителни цели
Зонта клуб Русе събра 2760 лв. за благотворителни цели / снимка:Зонта клуб Русе

2760 лв. събра на последното си благотворително събитие Зонта клуб Русе. Вечерта под надслов „Когато Русе беше Русчук“ се проведе в музея. Средствата ще бъдат разпределени по различни програми или в помощ на нуждаещи се, съобщи арх. Румяна Калугина, бивш президент и настоящ член на клуба. Зонта клуб Русе е създаден на 6 март 2006г., като част от световна неправителствена организация ZONTA International. В нея членуват жени-лидери и изявени професионалисти в различни области, които работят заедно за подобряване положението на жените по света, чрез подкрепа и защита.

Организацията и основана през 1919 г. от писателката и журналистка Мариан де Форест в Бъфало, щата Ню Йорк, САЩ. В онези времена, когато  жените рядко са били допускани до лидерски позиции, Мариан де Форест развива идеята за взаимопомощ и връзка между жените, с цел подпомагане и утвърждаване на мястото им в обществото. През 1930 г. във  Виена е създаден първият ZONTA клуб в Европа.
Името ZONTA на езика на племето сиукси – Дакота, означава „ честен и заслужаващ доверие’’
. ZONTA International има 33 000 последователки днес, които членуват в 1200 клубa, в 67 страни по света.

 

На местно ниво клуба работи по различни каузи и участва в благотворителни търгове, като се старае да подпомага ежегодни събития на училища, спортни клубове, детски градини, нуждаещи се хора. Русенските зонтианки са спонсорирали Шубертовите вечери на Училището по изкуства; международния фестивал по художествена и спортна гимнастика „Дунавска перла; участвали са в събирането на средства за медицинска апаратура; за църквата «Всех святих», в подкрепа на бежанците.