Пеевски внесе проектозакон за кредитните институции
Пеевски внесе проектозакон за кредитните институции / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пеевски внася законопроект за КТБ
75840
Пеевски внася законопроект за КТБ
Пеевски внася законопроект за КТБ
  • Пеевски внася законопроект за КТБ
  • Пеевски внася законопроект за КТБ

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев внесоха в деловодството на парламента проект на Закона за изменение и допълнение на закона за кредитните институции.

Според предложението им, ако една банка е под специален надзор, какъвто е случаят с КТБ и „Виктория", влоговете на дружества, регистрирани на места с преференциален данъчен режим може да бъдат изплащани само, ако информация за действителните собственици на дружествата бъде предоставена и публикувана в 2 централни всекидневника, предава Нова телевизия.

Законопроектът няма за цел решаване на конкретния казус с КТБ, пишат още вносителите и обясняват, че целта на ДПС е да започне реален, а не митологизиран разговор за задкулисието и за политико-икономическите зависимости в България.

По-рано през деня в кулоарите на парламента Пеевски обяви, че внася подготвения, заедно със съпартиеца си Йордан Цонев, законопроект за Корпоративна търговска банка. Пеевски за пореден път отрече да има каквото и да било общо със "случая КТБ".

Пеевски уточни, че предлага да се избере чуждестранна "разследваща" фирма, която да се наеме, за да провери потоците, трансферите, активите преди и след затварянето на банката. Да стане ясно всичко - кой се е разпореждал преди с активи, сега се разпорежда, настоява Пеевски.

"Аз не разрешавам случая КТБ, искам пълна публичност, да е ясно, че нямам общо със случая КТБ. Дайте да подходим обективно за нещата! Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, както стана ясно от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще излязат всички данни и ще видим кой е в основата и кой не е в основата на проблема", коментира по-рано депутатът от ДПС.

В отговор на въпросите на журналисти, Пеевски ги прикани да прочетат проекта и обеща "след това да говорим", като бе категоричен, че това не е закон за една банка.  "Ние сме за пазарно решение. Има инвеститори, да чуем какво е, ние ще подкрепим пазарно решение", категоричен е авторът на законопроекта.