Животът на децата от интернати и възпитателни училища се е подобрил
Животът на децата от интернати и възпитателни училища се е подобрил / снимка: Dariknews.bg, архив

Животът на децата от интернати и възпитателни училища се е подобрил след проверки и предписания на Държавната агенция за закрила на детето. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Сливен на заместник-министъра на труда и социалната политика Спаска Петрова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева и представители на УНИЦЕФ-България.

Извършени са били седем повторни проверки в три социално-педагогически интерната и четири възпитателни училища в страната, каза Камелия Николова, директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето” към ДАЗД. Те са свързани с констатации на агенцията за системни нарушения в този вид заведения при проверки от края на 2013 г.

По думите на Николова в сравнение с края на миналата година има подобряване на материалната база, попълване на пропуските по отношение на храната (осигуряване на питателна храна, плодове и зеленчуци).

Заместник-министър Спаска Петрова е посетила интерната в сливенското село Драгоданово, като по думите й има положителна промяна в живота на възпитаниците му. С тях са работили представители на УНИЦЕФ, с която организация община Сливен е подписала меморандум за сътрудничество.

Източник: БТА