Още един успешно приключен проект в ТрУ
Още един успешно приключен проект в ТрУ / DarikNews.bg

Приключва проектът „Изграждане на устойчива система за квалификация и кариерно развитие на преподавателите в Тракийски университет" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси. Проектът е на стойност 76 899 лева, а продължителността му е 18 месеца.

Целта на проекта е повишаване на качеството и компетентността в процеса на преподаване, въвеждане на иновационни методи за обучение на интелектуалното, професионалното и личностно развитие на преподавателите. Основните цели са четири: създаване на условия, стимулиращи придобиване и повишаване на професионалната и педагогическа квалификация на преподавателите; поставяне на младите преподаватели в екипна среда за повишаване на активността им в търсене на знания и саморазвитие; осигуряване на непрекъснат процес на учене, актуализиране на знания и усъвършенстване на умения; надграждане на системата за квалификация и кариерно развитие на преподавателите.

Дейностите по проекта включват проучване на потребностите от квалификация на преподавателите; организиране и провеждане на обучения; анкетно проучване на резултатите; разработване на критерии и система за квалификация.

В рамките на проекта е разработена методика и анкета за проучване потребностите на преподавателите от Тракийския университет от повишаване на тяхната квалификация и кариерното им развитие. Анкетирани са 90 преподаватели и е изготвен доклад - анализ. Проведени са 10 обучителни курсове и един семинар. В курсове за повишаване на квалификацията са се включили 46 преподаватели, преминали общо 120 обучения. Издадено е ръководство за работа с интерактивна дъска. Разработена е и система за квалификация и кариерно развитие на преподавателите.