Учениците знаят повече от преподавателите
Учениците знаят повече от преподавателите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Положението откъм ресурса на учители е трагично. Липсват математици и информатици, а качеството им на подготовка е много слабо. Това каза пред Дарик директорът на Образцова Математическа Гимназия „Акад. К. Попов” в Пловдив Ивайло Старибратов.

По думите му младите учители, които все пак кандидатстват за работа пък не отговарят на необходимите изисквания на гимназията и се нуждаят от допълнително обучение.

Миналата година назначихме 7 преподавателя по английски език и след първата седмица четирима напуснаха. Децата в повечето случаи знаят повече от преподавателите, коментира още Старибратов.

Основната причина за липсата на преподаватели е ниското заплащане, смята председателят на КТ „Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев. По думите му ниската стартова заплата на младите учители, условията на труд и назначаването на 9-месечни временни договори карат младите кадри да се отказват от работата си в училищата.

В същото време дефицит се наблюдава и при учениците. След началото на новата учебна година са обявени 10 свободни места в гимназията от 8-ми до 12-ти клас.

Според директора причината за липсата на ученици в класните стаи е икономическата нестабилност в страната. Той е категоричен, че нивото на средното образование в другите европейски страни не е на по-високо ниво от това в България, но масово родителите работят в чужбина заради по-доброто заплащане и взимат децата със себе си.

По думите на Старибратов дефицитът на ученици е масова тенденция от последните няколко години за повечето гимназии в града.