Показват изобретен от българин генератор във Военноморския музей
Показват изобретен от българин генератор във Военноморския музей / DarikNews.bg, архив

Генератор, изобретен от българския учен с австралийски паспорт, е  новият експонат във Военноморския музей. Изобретението Браунов газ е дело на Илия Вълков, известен е под името Юл Браун. Той е роден през 1922 г. и завършва с отличие Търговската гимназия във Варна. През 1952 г. емигрира в Турция, а по-късно в Австралия, където сменя името си.

Изобретението му е свързано с получаването на неексплозивна смес от водород и кислород, известна като Браунов газ чрез електролиза на водата. Генераторът е патентован през 1977 г., а Вълков основава фирмата „Brown Energy" в Сидни и започва да прави генератори. Първият е продаден през 1984 г. на клиент от Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци.

Генераторът е дарен на Военноморския музей от Общобългарска фондация „Тангра Таннакра” с председател Петко Колев. Благодарение на съдействието на к.д.п. Богдан Богданов и „Хидроремонт ИГ” ООД той е подготвен за експониране. Новото дарение ще бъде експонат на месец октомври и ще бъде изложено в музея в продължение на един месец.