Най-глупаво е да се самоизбием като партия, предупреждава Станишев
Най-глупаво е да се самоизбием като партия, предупреждава Станишев / снимка: БГНЕС

Най-глупаво е да се самоизбием като партия, винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба. Това коментира бившият председател на БСП Сергей Станишев на влизане в сградата на „Позитано” 20, където Националният съвет на партията заседава относно резултатите от предсрочните парламентарни избори и предстоящите преговори с ГЕРБ.

Той посочи, че по-важно от анализа на конкретните причини за изборния резултат на БСП е какво ще се прави от тук нататък.

Според Станишев важно е БСП да има план за действие за бъдещето. „Реално пред страната се очертават три перспективи - дясна коалиция, начело с победителя ГЕРБ, които постигнаха сериозен резултат, но получиха по-малко депутати от предишния парламент, или голяма коалиция, или предсрочни избори”, посочи бившият лидер на БСП.

Затова по думите му в тази нестабилна политическа ситуация БСП трябва да се мобилизира, да има план и за вътрешна реорганизация, и най-важното - да работи на базата на ясни политики, и в диалога, който предстои с победителя на изборите, и с всички други партии.

Слабият резултат на БСП не е добра новина за България, защото страната има нужда от силна левица и от социална партия, която да защити интересите на обикновените хора, каза Станишев. Това и правехме предишните 15 месеца в голяма степен, добави той.

Станишев изрази голяма тревога за резултата от изборите и за състоянието на държавата. При под 50% гласували, това е тежка диагноза и мисля, че всички политици трябва да проявим смирение и отговорност за държавата и за хората, посочи той.

Източник: БТА