Радан Кънев: Във всяка парламентарна група има опасност отделни депутати да се отцепят
Радан Кънев: Във всяка парламентарна група има опасност отделни депутати да се отцепят / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев: Във всяка парламентарна група има опасност отделни депутати да се отцепят
75438
Радан Кънев: Във всяка парламентарна група има опасност отделни депутати да се отцепят
  • Радан Кънев: Във всяка парламентарна група има опасност отделни депутати да се отцепят

Разногласията в Реформаторския блок достигнаха до фаза, в която председателят на Народна партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов предупреди за възможно напускане на някоя от партиите. Председателят на ДСБ Радан Кънев увери в целостта на блока, но пред Дарик не изключи възможността отделни депутати на реформаторите да бъдат привлечени към други парламентарни сили.

Днес лидерите на блока трябваше да излязат с обща позиция по отношение на ГЕРБ. Лидерската среща обаче се отложи заради това, че някои от членовете на формацията все още нямаха собствени партийни решения. Радан Кънев обяви във Фейсбук, че поради тази причина няма да участва на срещата, независимо че партията му е готова със становище още вчера:

Това ми е единствената причина, която изложих във фейсбук. Наистина смятам, че е необходимо да имаме позиция на партийните ръководства и мисля, че днес всичко това ще приключи, т.е., че днес заседават колегите. Имахме такава уговорка, тя беше и публична, това го казах и пресконференцията, че ще проведем ръководства, ще изслушаме партиите, защото такива въпроси са много деликатни за тях и след като имаме партийните позиции, сядаме и търсим начина, по който излизаме с обща.

ДСБ имат ли вече позиция?

Има, да.

Каква е тя?

Съвсем умишлено не искам да я коментирам, защото със сигурност позициите в първия си вид няма да бъдат еднакви. Целта е да излезем с еднакви. А това би се изтълкувало като някаква форма на натиск, говорене през медиите, а аз съм много далеч от такива цели. Напротив, смятам, че трябва да бъдем крайно кооперативни. Това, което мога да кажа за позицията ми, е, че е крайно кооперативна.

Смятате ли, че е основателен коментарът на Корман Исмаилов за това, че той вижда в близко бъдеще някои партии от Реформаторския блок да се оттеглят?

Той просто споделя страхове. Това публично излагане на различни позиции буди страхове и той ги споделя открито. Аз виждам разликите, но не мисля, че има чак такава опасност. Мисля, че точно партийните ръководства са способни да притъпят малко остроти, които са в позицията на отделните лидери. Тук включвам и себе си, и другите.

Има ли опасност отделни депутати в бъдещата парламентарна група да решат да действат самостоятелно?

Винаги има такава опасност. Нека да не се лъжем. Винаги и във всяка парламентарна група в България тази опасност съществува.

Има ли разногласия около мандатското място на Атанас Атанасов?

Не искам да коментирам повече, защото ситуацията е сравнително нова, но категорично няма разногласия. Там, където сме имали кандидат на две места, винаги е имало уговорка предварително.

В случая каква е уговорката?

Не искам да коментирам. Все пак може да има някакви въпроси от колегите. Първо трябва да го обсъдим помежду си. Защото има промяна в ситуацията с преференциите в Благоевград, там е пренаредена листата.

Ако избере София, ще влезе представител на СДС?

Ако избере София, СДС да.

А тук в София, ако избере Благоевград, ще влезе представител на партия на Меглена Кунева?

Да. Като цяло това е нова ситуация, тъй като това място беше за НПСД в Благоевград. Те имаха второто място, но бяха изместени с преференции, така че по тази причина не искам да коментирам предварително. Нямам и окончателните резултати все пак.

Но вероятно ще бъде компенсирана една от партиите?

Партията, която трябва да бъде компенсирана, е НПСД. Това място по споразумение беше за нея, а не за една от двете другите партии, така че за компенсации, ако има разговор за това, то ще е как да бъде компенсирана НПСД на Корман Исмаилов.