Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: freeimages.com

Ръководствата на водещите медии в България изпратиха отворено писмо до ЦИК заради "трудния избор", пред който са изправени в деня за размисъл и изборния ден на 5 октомври, пише "Труд". Аргументите, изложени в писмото, отразяват реалността на времето, в което живеем, и различната зрелост на гражданите на страната ни - в сравнение с годините, в които е наложен остарелия вече "дух" на нормите на Изборния кодекс. "Като медии носим отговорност пред нашите читатели, зрители и слушатели за това те да бъдат максимално добре информирани. В същото време чл.205, ал.5 от Изборния кодекс възпрепятства медиите да огласяват резултати от социологически проучвания в деня на изборите. Смятаме, че тази разпоредба лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които, от своя страна имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден. Според нас подобна забрана е ненужна и в ущърб на избирателите. Тя подценява разумa им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети. Заради това си убеждение ще настояваме още в началото на работата си депутатите от следващото Народно събрание да гласуват поправка в Изборния кодекс, с която тази забрана да бъде отменена".

"Труд" прави обзор на предизборните апели и обещания на партиите, участници в предизборната кампания. "Гласувай за човека, когото познаваш". Този призив отправят десетки кандидати за депутати от левицата, въпреки желанието на ръководството на БСП да не се прави кампания за преференциален вот. В интервюто си за изданието днес Ангел Найденов, водач на листата на "БСП - лява България" във Варна, споделя: "На изборите няма друга цел за БСП, освен победа". "Партиите да се обединят около няколко безспорни приоритета", призовава съпредседателят на коалицията "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов. "Искаме миньорът, полицаят и военният да бъдат издигнати на пиедестал", заявява Николай Бареков, лидер на "България без цензура", на предизборна среща в бургаския рудник "Черно море". Според Волен Сидеров, лидер на "Атака", безверието и апатията на народа са се превърнали в отвращение от политиката и основната вина за това е на медиите, защото представят политиците в лоша светлина. Политиката засяга всички хора и те трябва да бъдат окуражавани, а не обезверявани. "Положението днес е блатно и тежко, колкото през турското робство", подчерта Сидеров в Благоевград.

"24 часа" дава начало на своите предизборни акценти с новината, че има много общи точки между подготвената от Американската търговска камара Бяла книга "Приоритети и препоръки за политиката" и платформата на БСП. Това е заявил президентът на камарата Питър Литгоу на срещата с ръководството на соцпартията вчера. "Ниската избирателна активност вреди на демокрацията и може да подтикне към появата на авторитаризъм", казва Симеон Сакскобургготски в призив към гражданите да гласуват. Партията на Татяна Дончева "Движение 21" отправя конкретни предложения към бизнеса. Генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес изразява своята убеденост пред "24 часа", че: "Вижда Борисов и като премиер, и като президент. Загубихте много време и пари с управлението на Орешарски. Еврофондовете ви са блокирани, надявам се, че ще имате стабилно правителство. Не ми харесват декларациите на реформаторите и изявленията им, че не харесват Цветанов". Според Нешка Робева "ДПС и БСП работят дружно за връщането на ГЕРБ във властта".

"Без ДПС няма да има стабилно мнозинство в 43-тото Народно събрание. Целта ни е да имаме поне 45 народни представители", каза в Момчилград Лютви Местан, лидер на ДПС.

"Само БСП сваля цените и вдига доходите. На ГЕРБ не може да се вярва, за да се коалираме с тях. Хората искат справедливост и повече държава", това е символ веруюто на Антон Кутев, водач на листата на "Коалиция БСП - лява България" в Силистра, споделено на страниците на "Стандарт".

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов и водачът на листата в 23-ти МИР Жельо Бойчев оглавиха вчера протеста на столичните социалисти срещу повишаването на цената на тока с близо 10%. Това стана броени часове преди окончателното решение на ДКЕВР за поскъпването на електроенергията, което е предвидено да влезе в сила от днес, уточнява "Дума". Пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на бул. "Дондуков" се събраха стотици недоволни граждани, които протестираха мирно и с плакати в ръце срещу повишаването на цената на тока. "Единственият потърпевш от увеличението ще бъдат крайните потребители и най-вече обикновените хора. Това за нас е недопустимо!", заявиха категорично те.

Протестиращите развяха червени знамена и скандираха "Близнашки предател", "Излезте, революцията започва", "Мафия". "ДКЕВР = параван на енергийната мафия".

Вчера към 19.30 ч. приключи заседанието на ДКЕВР без да има окончателно решение за цената на електроенергията, това обясниха от пресцентъра на комисията. Решението ще бъде обявено днес, информира "24 часа".

Абсурдите около поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка се увеличават с всеки изминал ден, констатира "Сега". Според Върховния административен съд клиентите на банката нямат правен интерес да атакуват решенията на БНБ, въпреки че точно заради тях вече трети месец нямат достъп до парите си. Съдиите дори обявяват, че решението на БНБ за особен надзор е благоприятно за вложителите и останалите кредитори на банката. Определението идва на фона на нарастващото недоволство от неспособността на БНБ повече от три месеца да реши дали КТБ трябва да бъде оздравена или обявена в несъстоятелност. Преди седмица Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България точно заради факта, че вложителите в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до парите си. Съдебният акт е поредното доказателство за трайната практика на ВАС да ограничава достъпа до правосъдие чрез субективна преценка кой има право да обжалва актове на властта. Прави впечатление и фактът, че ВАС безпрецедентно прати официално съобщение за определението си по делото. По този повод юристи заподозряха, че целта е да се уведомят хората, че няма смисъл да се жалват от действията на БНБ.

"Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от публикациите, че се продават кредитите на Търговска банка "Виктория", доскорошна "Креди Агрикол България". Нещо повече - според публикациите срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г."

Това се казва в писмо до управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, подписано от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".
Социалните партньори научили с изненада от публикации от 29 септември във в. "Капитал дейли" и в електронния сайт "Дневник", че се продава кредитният портфейл на Търговска банка "Виктория".

Банкерът Цветан Василев се разследва за пране на пари в Лихтенщайн. Има официално искане за информация от Сърбия за статута на Василев и за причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Това съобщи БНР, позовавайки се на свой източник. Подобно запитване е изпратено и до българската прокуратура, потвърдиха за "Стандарт" от държавното обвинение. В него се иска информация за разследването срещу банкера за източването на КТБ. Очаква се до дни да бъде пратен и отговор на властите в Лихтенщайн. Според "Капитал", срещу Василев има разследване и в Швейцария, водено от прокуратурата в Цюрих. От държавното обвинение в София обаче категорично отрекоха да имат данни за подобно разследване в Швейцария.

"Капитал Daily" резюмира: " Загубата на групата КТБ е около 400 млн. лв. към края на август". Печалбата на 27-те банки, без да се отчитат резултатите на Корпоративна банка и дъщерната й ТБ "Виктория", е 556 млн. лв.

Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП), увеличават стойността му със 192 млн. лева годишно. Това прави едва 0,24% от стойността на всички стоки и услуги, реализирани в страната ни през 2013 г., изчислява "Сега". През миналата година българският БВП е над 80 млрд. лева, според Националния статистически институт (НСИ) при представянето на новата методика за изчисляване на БВП.
Според експертите в института делът на тези дейности е толкова малък, защото страната ни по-скоро е канал за трафик на престъпни дейности. Малка част от тях се развиват пряко у нас.

Полицаи и пожарникари заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране, съобщава "Дума". В декларация най-големият полицейски синдикат посочва, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност". Синдикалистите са категорични, че служебният социален министър Йордан Христосков трябва да си ходи. В протестната декларация се казва, че актът му е "погазване на принципите на социалния диалог". По думите на Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, полицаите не са съгласни, че решения, които пряко ги засягат, се вземат непрозрачно.

Бизнесменът Владимир Баланов, предложил на България да разшири територията й със завладян от него плаващ остров с площта на Белгия, получи отказ от МВнР, съобщава "24 часа". Обектът не представлява "остров", съответно "земя" и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България. С това изречение Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, учтиво отказва Министерството на външните работи дори да проучи възможността България да колонизира остров в Тихия океан. Отказът е връчен на бизнесмена с инициали В. Б., зад които не стои Васил Божков, както предположиха журналисти от други софийски вестници. Той е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно Владимир Баланов е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев по този въпрос. "Надявам се, че за разлика от чиновника в едно временно правителство президентът ще обърне по-сериозно внимание", коментира вчера Баланов пред "24 часа". Той отново цитира становище на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков, че островът би могъл да бъде присъединен към страната ни.

"Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България", твърди историкът Тимъти Снайдър, цитиран от "Дойче веле" в публикация на сайта на "24 часа". "Кремъл разчита на подкрепата на крайнодесните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост. Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни - членки на ЕС, като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния поглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел: да се разрушат връзките между държавите в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими", посочва Снайдър.

Европейската комисия ще задели още 165 млн. евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руските санкции, съобщи в официално комюнике европейската изпълнителна власт, цитирана от ИТАР-ТАСС, пише "Монитор". Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците. За първи път в списъка на подкрепяните са производители на портокали и мандарини, се подчертава в съобщението на Еврокомисията. Субсидии ще получат и производителите на зеленчуци и плодове в следните категории: ябълки, круши, моркови, краставици, чушки, домати, киви, сливи и грозде за консумация. Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона. (БТА)