Радан Кънев: Реформаторският блок няма да се разцепи след изборите
Радан Кънев: Реформаторският блок няма да се разцепи след изборите / снимка: БГНЕС, архив

Реформаторският блок няма да се разцепи след изборите - той е проект в развитие. Това заяви лидерът на ДСБ и кандидат за депутат от Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за „Капитал”. То се излъчваше на живо от редакцията на вестника, а заедно с Кънев в разговора участваше и фронтменът на „Ъпсурт” Христо Петров (Ицо Хазарта), който открито подкрепя ДСБ.

„Ударихме дъното преди година и половина. Това е вече в миналото и сме обединени около идеи и ясна платформа”, допълни още Радан Кънев на въпрос за бъдещето на блока. Според него политическата задача сега е хората, които харесват тази платформа, да гласуват. „В момента сме 50:50 - 250 000 са твърдо решили, че ще гласуват за нея, 250 000 изпитват колебания като това дали блокът ще се разцепи. Ако гласуват всички, няма да се разцепи”, допълни Радан Кънев.

Според Ицо Хазарта, „ако имаше някой кукловод” зад Реформаторския блок, проблемите около лидерството и структурата на блока нямаше да ги има. „По-добре е да ги има сега, за да стават нещата ясни отсега. Аз подкрепям идеи, не конструкции”, допълни още Хазарта.

И все пак, кой ще преговаря, ако Реформаторският блок влезе в преговори за евентуална коалиция? „С лидерите на партиите”, заяви Радан Кънев и обясни, че те ще се съберат, ще сложат условията за преговорите на хартия, ще ги публикуват и ще излъчат група за преговори.

На въпроса за евентуална коалиция с ГЕРБ и за границите на компромиса лидерът на ДСБ отговори, че тя би била приемлива, „ако могат да се издействат условия, при които държавата реално да се промени и наистина да направи сериозни крачки напред”. Ако обаче на дневен ред са „условия, които правят най-важните реформи невъзможни, например Цветан Цветанов да бъде министър на правосъдието, тогава Реформаторският блок би влязъл в нереформаторска коалиция”, а това „никой няма да ни го прости”, допълни Кънев.