Дават възможност да отчетем сами елетромерите заради поскъпването на тока
Дават възможност да отчетем сами елетромерите заради поскъпването на тока / снимка: Guliver/Getty Images
Дават възможност да отчетем сами елетромерите заради поскъпването на тока
75195
Дават възможност да отчетем сами елетромерите заради поскъпването на тока
  • Дават възможност да отчетем сами елетромерите заради поскъпването на тока

Сметките за ток ще съдържат две стойности през октомври, като в тях ще бъде отчетена консумацията преди и след поскъпването на електроенергията.

Енергодружествата предлагат възможност за самоотчитане на своите клиенти, като те могат да изпратят данните си по телефона или в клиентските центрове. Т.нар. самоотчитане е безплатно, като то не отменя ангажимента на дружествата да засекат консумацията.

Традиционно заради промените в цената на тока, енергодружествата предлагат възможност на клиентите си за самоотчитане. Пред Дарик Петър Костадинов от ЕВН, обясни, че самоотчитането не отменя задължението на компанията да изчисли две цени - преди и след поскъпването на тока

"Миналата година три пъти беше сменена цената на тока. Както и преди това хората могат да направят самоотчет. Принципът е същият както досега - необходимо е клиентите към 1 октомври, защото тогава се очаква да влезе в сила новата цена, да свалят показанията и да ни ги предоставят в най-близкия и удобен за тях офис", каза той.

Костадинов отбеляза, че често клиентите правят грешки в засичането на електромерите. По думите му в бързината някои от клиентите не поставят запетаята където трябва. Случвало се е енергодружествата да получават от клиентите отчет с повече цифри отколкото съдържа електромерът. Има някои подробности, за които впоследствие компаниите сверяват данните в края на периода и ако има сгрешени данни, те се коригират, за което клиентът бива уведомяван.

Съветът към клиентите на всяко дружество е да проверят докога могат да предоставят данните на дружествата. За ЕВН срокът е от утре до трети октомври, а при ЧЕЗ и Енерго про - до 7 октомври.