Цветомир Михов: Търговията с гласове в габровска област придобива широки мащаби. Изходът е масово гласуване
Цветомир Михов: Търговията с гласове в габровска област придобива широки мащаби. Изходът е масово гласуване / ГЕРБ

Г-н Михов, в края на предизборната кампания сме. Какви са вашите очаквания след срещите Ви с избиратели?

Вярвам, че ГЕРБ ще спечели изборите, защото хората разбират, че само управление на ГЕРБ може да гарантира стабилност на страната ни, на основата на която да работим за икономически растеж и европейско развитие. По-важно от това обаче е след 5 октомври да се сформира стабилно правителство, което зависи от обединяването на българите около общи приоритети, което да изразят с вота си.

Ако питате за моята прогноза за нашия регион, тя е, че габровска област ще има трима народни представители от ГЕРБ, стига да се преодолее купеният и контролиран вот. Защото, повярвайте, габровска област не е пощадена от тази порочна практика. Ако преди година-две в нашият регион това явление се наблюдаваше по-скоро в изолирани случаи и в определени групи от населението, сега не е така.

Търговията с гласове в нашия регион придобива широки мащаби. По време на срещите си с хората чух какво ли не – от ангажиране на цели ресторанти за почерпка на избиратели и плащане на ръка в Севлиево, Дряново, за първи път и в Габрово, през уговорки за извозване на гласоподаватели и съставяне на списъци, до нещо ново, което се практикува от една от партиите – записване на по 5 застъпника в секция. При условие, че законът позволява по 1 застъпник за партия, останалите са явно купуване на гласове. При условие, че те няма да имат право да присъстват в секциите, вероятно ще са концентрирани около тях. Имаме сигнали, че ще бъдат сменяни, за да останат незабелязани. До обяд ще бъдат едни хора, следобед – други. Аз призовавам хората и институциите да бъдат наблюдателни и да сигнализират, когато се усъмнят в нечии действия.

След като има сигнали, няма ли начин практиката да бъде преустановена?

За всичко това ние сме подали сигнали до отговорните институции. Истината обаче е, че системата е тромава, нужни са категорични доказателства, без които, дори на всички да е ясно, че има купени гласове, не може да се направи нищо.

Единственият изход е масово гласуване. Призовавам хората от областта да отделят 10 минути на 5 октомври, за да упражнят своя вот. Всеки, който не гласува дава шанс на партии, които купуват гласове и управляват страховете на хората.

Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-малка е тежестта на купените гласове в общите резултати. Знам какво ще си кажат мнозина. Знам, защото го чувах по време на срещите си – „за кого да гласуваме, като от всички сме разочаровани“. Така е, повече от две тежки десетилетия преживяхме, но повярвайте, че ако се даде шанс на партии, които постъпват нечестно и незаконно още преди да управляват, ни очакват още по-тежки години.

Успяхте ли да убедите хората във вашите тези и послания?

Винаги съм избирал да бъда близо до хората. Така беше докато бях народен представител, така беше и в тази кампания. Избирателите не ме виждаха от телевизионния екран и от билбордове. Бях до хората, във всеки град на областта и в почти всяко село. Говорих с тях, слушах ги. Знам, че нашата програма и нашите приоритети, включително и местните, достигнаха до мнозина. През цялото време бях честен с хората, дори когато знаех, че отговорът ми няма да им хареса, че това, което предвиждаме, не е това, което очакват, или поне не в кратки срокове. Разбира се, причината за това не е в липсата на желание, а в липсата на финансов ресурс в държавата. Спокоен съм, че не съм дал нито едно празно обещание и че не съм излъгал никого.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!