Фермерски пазар за екопродукти заработва във Варна
Фермерски пазар за екопродукти заработва във Варна / снимка: Sofia photo agency, архив

Пазар за екологично чисти продукти ще има на пазара в кв."Чайка". Специалното фермерско тържище ще заработи тази събота, 27 септември, като намерението е да се продават стоките на дребни производители, основно от региона. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие и изгради доверие към дребните производители.

На фермерския пазар ще се предлагат плодове, зеленчуци, хляб, сладкиши, мед и млечни продукти, разкри пред Дарик Янина Христова, която е един от организаторите на специализирания пазар. Подкрепа за създаването му оказват неформалната група от граждани „Хранкооп-Варна" и общинската фирма „Пазари".

Щандовете на Фермерския пазар ще бъдат отделени от останалите на пазара в „Чайка". Сергиите с екопродукти ще бъдат разположени на открито. При откриването тази събота освен домати, чушки, картофи и всички есенни култури на местни производители, ще се продава и козе сирене от ферма в Пловдивско. Наред с храните, варненци ще могат да опитат и произведена във Варненско крафт бира. Пивото е непастьоризирано, без консерванти, и идва от първата по рода си независима малка пивоварна в България. Тя се намира в аксаковското село Слънчево.

На Фермерския пазар всеки клиент ще има възможност да пипне, да помирише и опита от стоката. Всички преработени продукти ще имат етикет с описание за произход, къде са произведени и какъв срок на годност имат.

В София, Пловдив и Бургас вече има такива тържища, където интересът към стоките е голям. А преди да заработи пазарът във Варна, организаторите са направили експеримент. На три пъти тържище за екопродукти е било сформирано в аксаковското село Водица. „Стотици варненци пропътуваха 30 км. в едната посока, за да стигнат до производители на чиста храна. Това ни дава оптимистични нагласи за повеждането на пазара в самия град", сподели Христова.

Освен продажба на храни и напитки, на пазара се предвиждат работилници на екотематика и занимателни обучения за това как да се рециклират материали.

Фермерският пазар ще бъде отворен всяка събота от 11 до 15 часа. Създаването му е съвсем в духа на европейските ценности, че директните продажби са най-правилният подход за устойчиво развитие на земеделието. Според организаторите хората в градовете имат нужда от дребните производители на чиста храна, но трябва някой да ги свърже.

„Няма да се разсърдим, ако властите дойдат и ни кажат, че грешим някъде, че нещо трябва да променим. Ние искаме да направим нещата така, както трябва да бъдат. Но в същото време не искаме и бюрокрацията да ни създава излишни спънки. Ние искаме да бъде всичко честно - ние ще сме честни, но се надяваме от страна на институциите да бъдат разбрани, отворени, открити и гъвкави. Това е нещо, от което България много има нужда. И се надяваме към нас отношението да е такова, защото тръгваме с чисти намерения", каза още Янина Христова.

Директната търговия от производителите без посредници става възможна с изменения на Наредба 26, която регламентира продажбата на собствена продукция. С последните промени в нея бяха увеличени количествата и дела на собствената продукция от мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, които стопаните могат да продават пряко на крайни потребители в две съседни административни области на страната. Въведе се и възможност за използването на мобилни мандри и хладилни витрини, каквито доскоро не бяха позволени.