Над 4200 ученици влизат в училищата на Община Г. Оряховица
Над 4200 ученици влизат в училищата на Община Г. Оряховица / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

4267 ученици влизат в училищата на Община Горна Оряховица за новата учебна година. 395 от тях ще прекрачат за първи път училищния праг. Тази година първокласниците са с 40 повече от миналогодишните. Броят им в град Горна Оряховица е нараснал с 50, но в съставните селища е намалял с 10. Първокласниците ще се обучават в 20 паралелки, от които 15 в общинския център.

В общообразователните училища на първия учебен ден се очакват 2978 ученици в 152 паралелки. Учениците са със 103 по-малко в сравнение с последните официални данни от предходната учебна година, а паралелките са намалели с 1.

Осмокласниците, приети в профилирани паралелки в средните общообразователни училища след успешно представяне на външното оценяване след 7 клас, са 88. В професионалните гимназии техният брой е 146. В професионалните гимназии се очакват 1289 ученици в 59 паралелки. Ръстът тук е с 22 ученици и 3 паралелки. Броят на бъдещите абитуриенти е 396.

В две от общинските училища се очакват по-малко от 80 ученици. Това са ОУ „Елин Пелин" в Първомайци" и ОУ „Отец Паисий" в Писарево. Съгласно нормативната уредба тези две училища задължително трябва да бъдат дофинансирани от общинския бюджет, като до края на финансовата 2014 г. ще са необходими 4922 лв.

В 5 от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни преди постъпването им в първи клас. Групи за предучилищна подготовка има в СОУ „Вичо Грънчаров", ОУ „Иван Вазов", ОУ „Св. св. Кирил и Методий", ОУ „Паисий Хилендарски" и ОУ „Климент Охридски:-с. Драганово. Очакваните в тях деца към момента са 88. 36 от тях са 5-годишни и 52 6-годишни. Общинските детски градини се очаква да обучават 690 деца в задължителна предучилищна подготовка, съответно 377 5-годишни и 313 6-годишни.

Общият брой на децата в общинските детски градини се очаква да бъде 1421 в 55 групи, от които 41 в 2 яслени групи, т. е. с 16 по-малко от предходната учебна година. Посочените данни са към края на месец август, но те постоянно се променят.

Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

Три от основните училища на територията на общината са средищни - в селата Драганово, Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици.

Непосредствено преди началото на учебните занятия са извършени и проверки от РЗИ относно готовността на училищата за провеждането на нормален учебен процес.