БНБ обещава яснота за състоянието на КТБ на 21 септември
БНБ обещава яснота за състоянието на КТБ на 21 септември / снимка: БГНЕС, архив
БНБ обещава яснота за състоянието на КТБ на 21 септември
74710
БНБ обещава яснота за състоянието на КТБ на 21 септември
  • БНБ обещава яснота за състоянието на КТБ на 21 септември

На 21 септември трябва да има яснота за състоянието на КТБ и дъщерната й "Виктория". Ангажимент за това е поел пред главния прокурор Сотир Цацаров управителят на БНБ Иван Искров. Информацията за това съобщи председателят на БСК Сашо Дончев, който участва в експертна среща при главния прокурор за спасяването на КТБ.

Дончев уточни, че вероятно до края на седмицата или началото на следващата може да има среща по темата между БНБ и експерти. Дончев е категоричен, че банката трябва да бъде спасена като бизнес, но изрази опасения, че след два месеца особен надзор това няма как да се случи без използването на публичен ресурс.

След като разговаря с финансовия министър Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров за ситуацията около Корпоративна търговска банка, главният прокурор Сотир Цацаров изслуша и мненията на представители на консултативния съвет, сформиран от работодатели, синдикати и експерти.

"Онова, което което са обещали на главния прокурор от БНБ, е, че на 21 септември те ще имат ясен доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка", каза Сашо Дончев от Българската стопанска камара.

Експертите са категорични, че Корпоративна търговска банка трябва да се съхрани като бизнес. С какъв ресурс да бъде оздравена банката?
"Ние се опасяваме, че ситуацията там от ден на ден става все по-лоша. Очевидно е, че вече без публични финанси няма как да се случи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат", каза Сашо Дончев.

Финансистът Емил Хърсев допълни, че за два месеца особен надзор наистина може да има влошаване на показателите на банката, но по думите му "това се прави в цял свят, това е един необходим период, за да се установи какво трябва да се направи, за да се спаси".

Хърсев е категоричен, че държавни пари за оздравяването на банката могат да бъдат използвани, само ако това е оптималният вариант.