Внимание телефонни измамници!
Внимание телефонни измамници! / Dariknews, Архив

Няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами са подадени в полицията в Ямбол днес. От там съобщават, че а най-често тиражираните сценарий за измами са:
- Плащане на скъпо струващо лечение на близък роднина. /Непознат се обажда на телефона и се представя за медицинско лице като съобщава, че е необходимо да се проведе лечение, за което са необходими допълнителни средства. Мнимият лекар заявява, че ако не се плати веднага състоянието на болния ще се влоши критично/ няма да бъде извършена операция, ще се наложи ампутация и друго/. След което договаря доставката на парите чрез посредник. Възможно е дори в разговора да  се включи и мнимият роднина, който хлипа в слушалката и моли за помощ./

- Предварително депозиране на голяма сума за получаване на печалба. /Обаждане от мним мениджър или управител на известна търговска верига или  мобилен оператор, който заявява че печелите голяма награда и за целта при вас на място ще дойде регионален служител на фирмата, на когото да се даде определена парична стойност, като депозит за да може да приберете печалбата си. Можеда поискат потвържението да стане, като закупите ваучери за мобилен оператор, а номерата им да продиктувате на посочен телефон.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си постоянно. Някои измами са придружени и с кражби.

От ОД на МВР Ямбол апелират да бъдете внимателни, защото измамниците се представят за различни хора и искат от Вас:

да внесете пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа”; да изплатите дълг на роднина; да предадете чрез посредник пари за лечение на Ваш роднина; да заредите ваучер за разговори по мобилни оператори, като продиктувате серийните им номера; да предадете пари на посредник /таксиметров шофьор/, за да получите колетна пратка от чужбина

Запомнете: “По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!”

При посдобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо се свържете с близките си, след това потърсете помощ в местното Районно управление “Полиция” или сигнализирайте на тел. 112.