Наказаха измамница с условна присъда
Наказаха измамница с условна присъда / снимка: Sofia Photo Agency

Варненският районен съд постанови условно наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода по отношение на 48-годишната И. Иванова. В процедура на съкратено съдебно следствие тя е признала вината си по две обвинения - за извършени документни престъпления,  свързани със съзнателно ползване на неистински официални документи, както и за измама с причинена имотна вреда в размер на 58000 лева.

Документните престъпления са извършени от подсъдимата в периода от 16 януари до 12 май 2009 г.  В три отделни случая през този период - съответно пред нотариус, служител в община Варна и пред помощник нотариус, Иванова съзнателно се ползвала от неистински удостоверения за наследници, в които била посочена като единствен наследник на починалия си баща. За самото съставяне на фалшивите документи от подсъдимата не може да се търси наказателна отговорност.  Впоследствие, в периода от 10 март до 27 юни 2011 година, за да набави за себе си имотна облага и да убеди по-лесно потенциален купувач за поземлен имот в местност „Горна Трака“, го измамила, че е единствен негов собственик.

За всяко от деянията съдът наложи отделни наказания и определи  подсъдимата да търпи най-тежкото от тях. След намаляване на наказанието с 1/3,  48-годишната И. Иванова бе осъдена на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение  бе отложено с 3 години изпитателен срок. Тя бе осъдена да заплати на гражданския ищец сумата от 58000 лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.